Bush: S Izraelom sme v koalícii proti tyranom

Spojené štáty a Izrael vybudovali podľa amerického prezidenta Georgea Busha "trvalé spojenectvo proti teroristom a tyranom". Bush to vyhlásil v stredu po prílete do Izraela, kde zúčastní na konferencii pri príležitosti 60. výročia založenia židovského štátu. Dosluhujúci americký prezident verí, že obe krajiny budú "presadzovať svoje ideály a prístupy v spojenectve založenom na dôvere a s nádejou ďalších 60 rokov".

14.05.2008 13:54
Izrael Foto:
ilustračné foto.
debata

„Svätú zem považujeme za veľmi špeciálne miesto a Izraelčanov za našich blízkych priateľov,“ vyhlásil Bush v krátkom príhovore po prílete na Letisko Bena Guriona neďaleko Tel Avivu.

Busha v stredu v Izraeli prijmú prezident Šimon Peres aj premiér Ehud Olmert. Z Izraela odcestuje americký prezident ešte na návštevu Saudskej Arábie a Egypta.

Na medzinárodnej konferencii, ktorá sa pri príležitosti 60. výročia založenia Izraela koná od utorka do štvrtka pod záštitou prezidenta Peresa, sa okrem Busha zúčastňujú stovky prominentných osobností z celého sveta vrátane súčasných a bývalých štátnikov, podnikateľov, umelcov či vedcov. Medzi nimi napríklad aj britský expremiér Tony Blair, posledný prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov, bývalý český a československý prezident Václav Havel či Abdulrahman Wahíd, niekdajší prezident moslimskej Indonézie, ktorá s Izraelom neudržiava diplomatické styky.

Ahmadínedžád: Oslavy v Izraeli sú ako narodeniny mŕtveho

Izrael je na sklonku svojho života a oslavovať výročie založenia tohto štátu „je ako oslavovať narodeniny mŕtveho človeka“, vyhlásil v stredu v Teheráne iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Toto vyhlásenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Austrália oznámila, že chce iránskeho prezidenta za jeho výroky na adresu židovského štátu žalovať.

„(Izraelčania) si musia byť vedomí toho, že krajiny regiónu ich bábkový režim nenávidia. A ak sa naskytne tá najmenšia šanca, tak tento bábkový režim zvrhnú,“ vyhlásil v stredu Ahmadínedžád. „Musia vedieť, že tento sionistický režim je na sklonku života,“ dodal iránsky prezident.

Austrália chce Ahmadínedžáda postaviť pred súd

Austrália oznámila, že proti Ahmadínedžádovi zvažuje právne kroky. Iránsky prezident v minulosti okrem iného povedal, že Izrael by mal byť „vymazaný z mapy“. Podľa novej austrálskej vlády premiéra Kevina Rudda sa tým dopustil podnecovania násilia voči Izraelu. Austrália ho chce žalovať na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) v Haagu, povedal v stredu novinárom v Sydney premiér Rudd.

„Opakované a veľmi neobvyklé stanoviská iránskeho prezidenta, ktoré sú antisemitské a vyjadrujú odhodlanie vymazať moderný izraelský štát z mapy, sú otrasné z hľadiska akýchkoľvek štandardov súčasných medzinárodných vzťahov. Je to podnecovanie násilia na medzinárodnej scéne,“ vyhlásil austrálsky premiér. Ahmadínedžádove výroky podľa neho nie sú len „rétorickými hyperbolami akéhosi teheránskeho rečníka s podrezaným jazykom“, ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že ich berie vážne veľká časť islamského sveta.

Ahmadínedžád na Izrael slovne zaútočil v minulosti už niekoľkokrát. Naposledy minulý týždeň vyhlásil, že Izrael je „zapáchajúca mŕtvola“. Sionistický režim je na ceste k zániku a narodeninové oslavy ho nezachránia, povedal Ahmadínedžád v súvislosti s oslavami 60. výročia založenia Izraela. V minulosti okrem iného navrhoval, aby Izraelčanov presťahovali z Blízkeho východu inam, napríklad na Aljašku.

debata chyba