Krajnej pravici v Nemecku pristrihnú krídelká

Krajne pravicovú Národnodemokratickú stranu Nemecka (NPD), kde sa zoskupujú aj neonacisti, sa stále nedarí zakázať. Keď jej však vyschnú zdroje peňazí, rozloží sa sama, domnievajú sa politici aj politológovia. Tým viac, že v jej radoch nepanuje zhoda. Strana, ktorá sa s finančnými problémami borí už dávnejšie, sa ocitla vo veľkých ťažkostiach po tom, čo prišla o 870-tisíc eur (vyše 27 miliónov korún) štátnych príspevkov.

21.05.2008 19:48
Nemecko - vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa utorkového verdiktu súdu v Berlíne ich neoprávnene vybrala v uplynulých rokoch. Podarilo sa jej to falšovaním finančných darov pre stranu. Dlhé roky vystavovali jej zástupcovia v krajinskej pobočke v spolkovej krajine Durínsko fingované potvrdenia o daroch – a tým pripravili štát o vysoké sumy.

Správny súd v Berlíne skončil týmto rozsudkom dlhoročný spor NPD so správou Bundestagu, ktorá výplaty straníckych podpôr spravuje a riadi. Podľa nemeckého zákona o politických stranách z roku 1994, ako ho pripomína denník Süddeutsche Zeitung, štát ku každej nemeckej marke vybranej na členských príspevkoch alebo získanej ako sponzorský dar pridával strane 50 fenigov, dnes dáva 38 centov ku každému euru. Kontrola zistila neoprávnené inkasovanie od štátu a správa Bundestagu si dlh už aj strhla zo straníckej podpory na rok 2007. NPD sa pokúsila proti tomu brániť, súd v utorok rozhodol v jej neprospech.

„Keďže pokus o zákaz strany stroskotal, chcú ju potopiť finančne,“ vyhlásil pre Pravdu Peter Marx, podpredseda strany. Členov NPD stále pribúda. Vo vedení strany podľa expertov neonacisticky zmýšľajúci lídri vytláčajú obyčajných krajných pravičiarov. „To nie je pravda,“ hovorí Pravde Marx. ,Národní demokrati sú stranou, ktorá robí národnú politiku, je však demokratická."

Ministri vnútra spolkových krajín sa ani nedávno nedohodli na ďalšom pokuse zakázať NPD. Stroskotáva na fakte, že Úrad na ochranu ústavy by potom už nemohol sledovať jej činnosť. „Volanie po tom im aj tak len pomáha získavať ďalších prívržencov,“ hovorí dolnosaský minister vnútra Uwe Schünemann.

Bez veľkého kriku však v boji proti NPD pomôže iné opatrenie. V návrhu daňového zákona na rok 2009 stojí totiž veta: „Politická nadácia alebo spoločenstvo nesmie podporovať žiadne extrémistické myšlienky a musí sa pohybovať v rámci ústavy, ak chce daňové úľavy.“ To znamená, že NPD by už nemala byť zvýhodňovaná.

debata chyba