Horáková má stále šancu na spravodlivosť

Na umlčanie spravodlivosti 58 rokov zatiaľ nestačilo. Vykonštruovaný proces a poprava Milady Horákovej komunistickou mocou v roku 1950 bude mať ďalšie pokračovanie. V stredu o tom rozhodol Najvyšší súd, ktorý nariadil opätovné prerokovanie prípadu Ludmily Brožovej-Polednovej.

04.06.2008 19:32
Milada Horáková Foto:
Milada Horáková.
debata

Tá bola počas Horákovej procesu prokurátorkou a Mestský súd v Prahe ju v novembri minulého roku odsúdil na osem rokov väzenia. Odvolací súd však potom rozsudok zrušil. Generálna prokurátorka Renáta Vesecká s tým však nesúhlasila, a tak podala dovolanie na Najvyšší súd.

"Bolo to totálne etické zlyhanie, najnázornejšia forma zneužitia súdneho procesu proti takzvaným triednym nepriateľom,“ uviedol k trestu pre Horákovú od komunistickej justície Petr Hrachovec, sudca Najvyššieho súdu. „Táto mladá začínajúca prokurátorka bez lepšieho vzdelania sa mohla len ťažko orientovať v takých zložitých záležitostiach, aby si mohla uvedomiť, že proces bol zinscenovaný,“ obhajoval Brožovú-Polednovú advokát Vladimír Kovář.

Podľa Hrachovca však komunisti nestavili na Brožovú-Polednovú náhodou. „Osvedčila sa predtým v iných politických procesoch, bola dobrý rečník, bola zapálená. Preto si ju vybrali,“ tvrdí sudca.

Verdikt Najvyššieho súdu je do istej miery prekvapujúci. Pre šiestimi rokmi totiž zastavil stíhanie komunistického prokurátora Karla Vaša. Ten viedol obžalobu proti generálovi Heliodorovi Píkovi, ktorého v roku 1949 tiež popravili.

„Dnešné rozhodnutie rieši otázky justičných vrážd a zodpovednosti jednotlivých účastníkov vtedajšej justície, ktorí sa aktívnym spôsobom podieľali na zmanipulovanom výsledku procesov,“ povedala pre aktualne.cz k verdiktu Najvyššieho súdu Yvona Antonínová z Generálnej prokuratúry.

debata chyba