Izrael nacvičuje vzdušný útok na Irán

Izrael podľa amerických expertov uskutočnil tento mesiac rozsiahle vojenské cvičenie, ktoré vyzeralo ako príprava na prípadný letecký útok na iránske jadrové zariadenia. Píše o tom piatkové vydanie New York Times. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov varoval Izrael a Spojené štáty pred prípadným útokom na Irán.

20.06.2008 14:56
Stíhačka Foto:
Ilustračné foto
debata

Denník s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov spresňuje, že do manévrov, ktoré sa odohrali prvý týždeň tohto mesiaca nad Stredozemným morom a nad Gréckom, bolo nasadených viac ako sto izraelských leitadiel typu F-16 a F-15. Podľa denníka by mohlo ísť o nácvik diaľkových úderov a cvičenie by v takom prípade bolo dokladom vážnosti, ktorú Izrael prikladá iránskemu jadrovému programu.

Izraelská strana nebola ochotná poskytnúť žiadne podrobnosti o cvičení. Hovorca izraelskej armády len konštatoval, že vojenské letectvo „pravidelne nacvičuje rôzne úlohy, aby mohlo čeliť výzvam spojeným s hrozbami, ktoré pred Izraelom stoja“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva často žiadala Spojené štáty a Izrael o vecné dôkazy, že Irán vyvíja jadrové zbrane. „Až doteraz sme nič takého nevideli a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tiež nie,“ vyhlásil Lavrov s tým, že o to viac by mal byť Teherán zainteresovaný na dialógu s medzinárodným spoločenstvom a povzbudzovaní k spolupráci s MAAE.

Predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorý dostal o izraelských manévroch podrobnosti, pripustil, že okrem iného bol nácvik zameraný aj na prípadné údery proti iránskym jadrovým zariadeniam. Druhým cieľom cvičenia bolo vyslať jasný signál, že Izrael je pripravený rokovať vojensky, ak zlyhajú ostatné prostriedky na prinútenie Iránu, aby upustil od výroby uránu vhodného k výrobe bômb.

Izraelčania „chcú, aby sme to vedeli my, Európania i Iránci. Ide o mnoho signálov na rôznych úrovniach,“ vyhlásil predstaviteľ Pentagonu. Mnoho amerických predstaviteľov dalo najavo, že neveria, že by sa Izrael rozhodol pre útok na Irán, alebo že by takýto útok bezprostredne hrozil.

debata chyba