Zuroff: Rakúsko je rajom nacistických tyranov

"Rakúsko je najväčším útočiskom, ba priamo rajom nacistických vojnových zločincov. Rakúska vláda nerobí nič pre to, aby prispela k ich stíhaniu, ale naopak využíva všetky možnosti svojho právneho systému pre ich ochranu." Tieto tvrdé obvinenia vzniesol na tlačovej konferencii vo Viedni riaditeľ Strediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

26.06.2008 16:15
Zuroff. Foto:
Riaditeľ Strediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff
debata

Stredisko sa už od konca druhej svetovej vojny zaoberá pátraním po vojnových zločincoch a ich odovzdávaním spravodlivosti. Jeho najnovšie obvinenie si Rakúsko vyslúžilo v súvislosti s prípadom Chorváta Milivoja Ašnera, ktorý už roky nerušenie žije v rakúskom Korutánsku a ktorého rakúske úrady odmietajú vydať do Chorvátska, kde je stíhaný pre podozrenie z páchania vojnových zločinoch.

Ašner je podozrivý, že ako veliteľ chorvátskej ustašovskej polície za vojny mučil a zabíjal väzňov a tisícky Srbov, Židov a Rómov vydal do nacistických koncentračných táborov. Na zozname Wiesenthalovho strediska je štvrtým najhľadanejším zločincom. „Ašner je fakticky pod ochranou rakúskeho právneho systému. Na rakúskej strane neexistuje vôľa vydať ho spravodlivosti, naopak sú využívané všetky možnosti na jeho ochranu,“ vyhlásil Zuroff.

Novým podnetom pre rozvírenie Aš­nerovho prípadu sa stal článok britského bulvárneho denníka Sun, ktorý priniesol snímky a rozhovor s Milivojom Ašnerom predminulý týždeň. Deväťdesiatpäťročný Ašner si počas futbalového eura 2008 vo fanúšikovskej zóne v korutánskom Klagenfurte spokojne popíjal kávu so svojou manželkou a na otázky britských reportérov vraj odpovedal úplne rozumne a logicky.

Podobné svedectvo priniesla aj rakúska televízna stanica ORF, ktorá v relácii Report uviedla, že Ašner prijal jej redaktorov vo svojom byte, aby s ním spravili rozhovor, ktorý trval hodinu a pol, „popíjal whisky a pôsobil veľmi žoviálnym dojmom“. „Vyzerá byť fyzicky vo forme, všetkým otázkam rozumel, odpovedal úplne jasne a zreteľne, v žiadnom prípade nepôsobí ako duševne chorý človek. Tvrdil, že je nevinný a je schopný to dokázať pred ktorýmkoľvek súdom,“ uviedol reportér ORF Gerhard Tuschla.

Súd v korutánskom Klagenfurte však Ašnera už roky odmieta vydať do Chorvátska s odôvodnením, že trpí ťažkou demenciou a nie je schopný súdneho procesu. Ašner však novinárom povedal, že je pripravený do Chorvátska odísť a pred súdom vypovedať.

Štátne zastupiteľstvo síce po správach v médiách oznámilo, že v prípade Ašner obnovuje vyšetrovanie, príslušný korutánsky súd však okamžite na to odpovedal vyhlásením, že pre zmenu jeho stanoviska neexistuje žiadny dôvod. Súd má totiž k dispozícii hneď štyri posudky znalcov, ktoré zhodne svedčia, že Ašnera nie je možné pre duševný stav postaviť pred súd a nemôže teda ani vypovedať.

„Pochybujeme o nestrannosti týchto posudkov a žiadame, aby bol zdravotný stav Ašnera preskúmaný za účasti zahraničných odborníkov,“ povedal Zuroff. Predseda židovskej obce v Rakúsku Ariel Muzicant k tomu dodal, že Rakúsko na jednej strane vypovedá z krajiny členov rodín prisťahovalcov z bývalej Juhoslávie, ktoré sa dobre integrovali do spoločnosti, roztrháva tieto rodiny tým, že niektorých ich členov deportuje, ale na druhej strane nie je ochotné vydať vojnového zločinca, na ktorého sú vydané medzinárodné zatykače.

Rakúska tlač v tejto súvislosti pripomína, že nedávno v Rakúsku v pokoji zomrela nacistická dozorkyňa Erna Wallischová, aj keď o nej justičné orgány desiatky rokov vedeli, ale zostávali nečinné. „Po tom, čo v 70. rokoch v Rakúsku vyniesli niekoľko škandalóznych oslobodzujúcich rozsudkov nad nacistickými zločincami, bolo ich ďalšie stíhanie jednoducho radšej zastavené. Strach z ďalších blamáží bol väčší ako prianie vysporiadať sa s minulosťou. A táto trauma stále pretrváva,“ napísal k tejto téme denník Der Standard.

debata chyba