Tsvangirai chce v Zimbabwe nové voľby

Líder zimbabwianskej opozície Morgan Tsvangirai plánuje vyzvať prezidenta Roberta Mugabeho na rozhovory o novej ústave a predčasných voľbách. Hnutie za demokratickú zmenu (MDC), ktoré získalo v marcových parlamentných voľbách väčšinu, si vynúti rokovania o prechodnom usporiadaní pomerov, uviedol Tsvangirai pre britský denník Mail on Sunday.

29.06.2008 11:46
Morgan Tsvangirai Foto:
Morgan Tsvangirai.
debata

Opozícia podľa neho uspeje, ak pretrvá medzinárodný tlak proti Mugabeho režimu. V rozhovore pre ďalší britský denník Sunday Telegraph zase Tsvangirai vyhlásil, že si vie predstaviť dohodu, ktorá Mugabemu umožní zotrvať vo funkcii hlavy štátu, avšak iba so symbolickými právomocami.

V Zimbabwe sa v piatok uskutočnilo druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa o zvolenie uchádzal iba jeden kandidát, súčasný prezident Robert Mugabe. Líder opozičného Hnutia za demokratickú zmenu Morgan Tsvangirai sa rozhodol voľby bojkotovať po násilných útokoch na jeho stúpencov počas predvolebnej kampane, pri ktorých zahynulo viac ako 80 osôb. Vládne zdroje v Zimbabwe v sobotu oznámili, že volebné výsledky zverejnia v nedeľu.

Právnici: Voľby neboli spravodlivé

Skupina afrických zákonodarcov, ktorí sa zúčastnili ako pozorovatelia na piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Zimbabwe, hlasovanie označila za nespravodlivé a vyzvala na nové voľby. Ako uviedol vedúci misie Celoafrického parlamentu (PAP) a svazijský poslanec Marwick Khumalo, podľa záverov jeho 50-členného tímu „atmosféra v krajine neumožnila konanie slobodných, spravodlivých a dôveryhodných volieb.“

„Podmienky na uskutočnenie slobodných, spravodlivých a dôveryhodných volieb treba vytvoriť čo najskôr,“ dodal na tlačovej konferencii v Harare. „Politické prostredie v krajine je napäté, nepriateľské a nepokojné a poznačené volebnou kampaňou sprevádzanej vysokým stupňom zastrašovania, násilia, ako aj únosmi a stratami na životoch,“ uviedol.

debata chyba