OSN: Voľby v Zimbabwe neboli legitímne

Výsledky piatkového druhého kola zimbabwianskych prezidentských volieb, v ktorých súťažil o priazeň voličov jediný kandidát, súčasný prezident Robert Mugabe, nie sú legitímne. V pondelok to v Tokiu vyhlásil generálny tajomník NATO Pan Ki-mun. "Výsledok neodráža skutočnú vôľu zimbabwianskeho ľudu," uvádza sa v stanovisku šéfa OSN.

30.06.2008 07:45
Ki-mun Foto:
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun
debata

Platnosť volieb neuznali ani pozorovatelia z Juhoafrického rozvojového spoločenstva (SADC), ktoré združuje 14 juho- a stredoafrických štátov. „Predvolebná fáza sa vyznačovala politicky motivovaným násilím, zastrašovaním a vysídľovaním. Voľby nereprezentovali vôľu zimbabwianskeho ľudu,“ vyhlásil v nedeľu v zimbabwianskej metropole Harare angolský minister športu José Marcos Barrica, ktorý šéfuje 400-člennej pozorovateľskej misii SADC.

Na konanie nových volieb vyzvali v nedeľu aj pozorovatelia Celoafrického parlamentu (PAP). „Atmosféra v krajine neumožnila konanie slobodných, spravodlivých a dôveryhodných volieb,“ vyhlásil šéf 50-člennej misie PAP Marwick Khumalo.

Medzinárodná organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW) v nedeľu uviedla, že stúpenci prezidenta Mugabeho bili ľudí, ak sa nepreukázali účasťou na hlasovaní. Mugabeho stúpenci ich nútili ukázať im ruky, ktoré účastníkom volieb vo volebných miestnostiach označovali atramentom. Tých, ktorí nemali na prstoch atramentovú značku, zbili obuškami a palicami.

Vodca zimbabwianskej opozície Morgan Tsvangirai, ktorý zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb, z druhého kola odstúpil, pretože nechcel svojich stúpencov vystavovať nebezpečenstvu útokov zo strany Mugabeho stúpencov.

debata chyba