Rusi bohatnú, ale snívajú o emigrácii

Polovica z mladých a najlepšie zarábajúcich Rusov chce emigrovať do zahraničia. "Teraz sa im darí dobre, ale boja sa nečakanej krízy," vysvetľuje sociológ Boris Dubin z centra Levada, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

03.07.2008 15:34
Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata

Centrum skúmalo emigračné nálady opýtaných vo veku od 24 do 39 rokov v štrnástich najväčších ruských mestách. Prieskum sa sústredil na ľudí, ktorým sa darí dobre. Majú minimálne 1500 eúr mesačne na člena domácnosti v Moskve, 1000 eúr v Petrohrade a 800 eúr v iných mestách. Práve túto skupinu považovali autori prieskumu za jadro ruskej strednej vrstvy, ktorá by v budúcnosti mala v krajine vybudovať právny štát a demokraciu.

„Ukázalo sa ale, že táto smotánka strednej triedy sníva skôr o emigrácii na Západ ako o reformách,“ hovorí Dubin. Čím boli opýtaní mladší, tým väčšia bola ich nechuť k životu v Rusku. V celej skupine snívala o emigrácii polovica opýtaných. Medzi účastníkmi mladšími ako 30 rokov dokonca až tri štvrtiny opýtaných.

„V Rusku si nie som ničím istá. Pred desiatimi rokmi tu bolo strašne, teraz sa nám vodí dobre. Ale čo bude o 5 rokov?“ hovorí 32-ročná Naďa Orlovová, ktorá pracuje v jednej moskovskej banke. Po prázdninách sa vydá za Francúza. Ako vysvetľuje, schengenský pas je v Rusku lepší ako všetky životné poistky.

Strach z budúcnosti bol hlavným dôvodom, prečo väčšina zamýšľa opustiť svoju vlasť. Vysvetľujú, že ak by vypukla hospodárska a politická kríza, tak ani polícia, ani súdy, ani spoločenské organizácie ich neuchránia pred mocou, ktorá by im chcela zabaviť majetok.

Druhým dôvodom sú zlé životné podmienky. Vysoká kriminalita, všadeprítomná agresivita a hrozba teroristických útokov iba umocňujú ich túžbu opustiť krajinu.

Prieskum taktiež ukázal, že v Rusku sa žije najlepšie tým, ktorí sa nebúria. Väčšina z opýtaných priznáva, že nemá žiaden vplyv na politiku. A vôbec im to neprekáža. Táto pasivita v politických otázkach je podľa nich najlepším receptom na zachovanie si súčasného blahobytu.

Najmladšia a najzámožnejšia časť strednej vrstvy sú ľudia, ktorí sami tvrdia, že v prípade problémov so zákonom hneď vytiahnu úplatok. Ani sa nepokúšajú hľadať spravodlivosť na súdoch. „Neveria, že by korupcia v Rusku mohla prestať existovať. Víťazí teda stratégia prispôsobovania sa,“ poznamenal Dubin.

Emigračné nálady však doposiaľ nesprevádza masový exodus. Naopak, odliv vzdelaných a dobre zarábajúcich Rusov do zahraničia sa spomalil už pred tromi rokmi. Dôvodom je sčasti zvláštnosť ruskej strednej triedy, ktorá sa prevažne skladá z ľudí pôsobiacich v štátnych podnikoch. Za svoj majetok nevďačia vlastnej podnikavosti, ale dobrému miestu napríklad v Gazprome. Ale takto nadobudnuté schopnosti sotva zaručujú dobrý štart na Západe.

debata chyba