Agent: Bin Ládina milo prekvapil počet obetí

Šéf teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin bol vraj spokojný s počtom obetí, ktoré spôsobili teroristické útoky z 11. septembra 2001 v Spojených štátoch. Uviedol to pred tribunálom na americkej základni Guantánamo americký agent, ktorý vypočúval bývalého bin Ládinovho vodiča Sálima Ahmada Hamdana.

24.07.2008 11:12
Usama bin Ládin. Foto:
Usáma bin Ládin.
debata

Hamdan je prvým väzňom držaným na Guantáname, ktorého súdia kontroverzný americký vojenský tribunál. Bývalý agent amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Ali Soufan mal podľa obžaloby pri výpovedi pred tribunálom dokázať, že Hamdan mal blízko k vedeniu al-Kájdy.

Tridsaťsedemročnému Jemenčanovi, ktorý je obvinený z napomáhania terorizmu, hrozí doživotie. On sám tvrdí, že je nevinný.

„Bin Ládina potešili výsledky a Hamdan ho počul, ako hovorí, že neočakával, že operácia bude tak úspešná,“ vypovedal Soufan. „Myslel si, že zahynie 1000 až 1500 ľudí a tak bol výsledkom potešený.“

Soufan tiež opísal s odvolaním sa na Hamdana ďalší rozhovor bin Ládina so svojím zástupcom Ajmanom Zavahrím krátko po útokoch, ktoré usmrtili viac ako 3000 ľudí v New Yorku, Washingtone a Pensylvánii. „Keby nezostrelili to štvrté lietadlo, tak by zasiahlo dóm,“ povedal vraj bin Ládin Zavahrímu. „Domnievam sa, že to mal byť Kongres alebo Biely dom,“ povedal Soufan. „Hamdan povedal, že nevie, čo mali na mysli.“

Jedno zo štyroch unesených lietadiel havarovalo na poli v Pensylvánii po tom, čo sa cestujúci snažili únoscov premôcť. Po 11. septembri sa objavili špekulácie o tom, že toto lietadlo bolo zostrelené.

Soufan, ktorý je svedkom obžaloby a Hamdana vypočúval, povedal, že bin Ládin poznal únoscov z 11. septembra a hovoril o nich pochvalne. „Chválil ich, oceňoval ich odvahu a žiadal Boha, aby sa z nich stali mučeníci,“ uviedol Soufan.

Obžaloba tiež predložila šesťčlennej porote fotografiu, na ktorej sú bin Ládin a jeho vodič spoločne a na ktorej má Hamdan samopal. „Kto sa dostane tak blízko k Usámovi bin Ládinovi?“ spýtal sa svedka žalobca John Murphy. „Niekto, v ktorého prítomnosti sa neobáva o život, zdá sa,“ uviedol Soufan.

Hamdana zadržali v novembri 2001 v Afganistane. Podľa žalobcov patril k najužšiemu vedeniu al-Kájdy a vo chvíli zatknutia smeroval na bojisko. V aute mal údajne dve rakety zem-vzduch. Priznal sa, že pre bin Ládina v Afganistane pracoval v rokoch 1997 až 2001 za dvesto dolárov mesačne.

Na Guantánamo prevážali Američania osoby podozrivé z terorizmu, ktoré zadržali väčšinou na prelome rokov 2001 a 2002 v Afganistane. Celkom prešlo základňou viac ako 750 ľudí. V súčasnosti je na Guantáname asi 270 väzňov, z nich len dvadsať bolo obžalovaných.
Zadržiavaní nemajú rovnaké práva ako obvinenie pred civilnými súdmi, ani ako vojnoví zajatci. Guantánamo je terčom kritiky nielen organizácií na ochranu ľudských práv, ale aj mnohých amerických i zahraničných politikov.

debata chyba