Palestínčania v Gaze zatýkajú Palestínčanov

Medzi Palestínčanmi to opäť poriadne vrie. Bezpečnostné sily palestínskej organizácie Hamas kontrolujúcej pásmo Gazy zatkli v sobotu približne 200 stúpencov strany Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. "Objavili sa s odbitím polnoci. Vraj musíme za mreže. Tak sme do nich začali strieľať zo samopalov a k slovu sa dostali aj granátomety. Trvalo to viac ako šesť hodín," cituje francúzska AFP jedného z členov Fatahu, ktorému sa podarilo uniknúť.

28.07.2008 09:30
Hamás Foto:
Členovia palestínskej militantnej organizácie Hamás.
debata

Hon na stúpencov prezidenta Abbása odštartoval ešte piatkový ozbrojený útok neznámych útočníkov na pláži v Gaze. Okrem piatich členov Hamasu zahynulo pri ňom aj šesťročné dievčatko. Terčom útokov sa v piatok stal aj dom politika Hamasu a obľúbená kaviareň v centre Gazy, kde zahynul jeden náhodný chodec. Lídri Hamasu okamžite zo zodpovednosti za útoky obvinili Fatah. Ten sa od útoku dištancoval a vyhlásil, že výbuch je výsledkom vnútorného sporu medzi členmi Hamasu. Nasledovali razie a zatýkania, ktoré pozorovatelia charakterizovali ako „najtvrdšie za posledné mesiace“. Situácia v Gaze bola nezvyčajne pokojná od júna, keď sa Izrael a Hamas prostredníctvom Egypta dohodli na prímerí. Hamas prevzal vlani kontrolu nad pásmom Gazy, z ktorého vytlačil jednotky hnutia Fatah lojálne palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi.

„Za mrežami sa ocitlo najmenej 160 stúpencov Fatahu. Príslušníci Hamasu prehľadali približne 40 inštitúcií, ktoré majú s Fatahom kontakty. Vrátane palestínskej tlačovej agentúry WAFA,“ konštatuje sa v informácii organizácie na ochranu ľudských práv sídliacej v Gaze.

Podľa zdrojov z Ramalláhu zatknutých bolo vyše 200 stúpencov strany. Fatah v nedeľu opätovne poprel, že by stál za piatkovým výbuchom. „Zatýkanie zmenšuje vyhliadky na možné zmierenie medzi palestínskymi frakciami. Navyše každé palestínsko-palestínske iskrenie nahráva našim neprajníkom,“ povedal pre nemeckú DPA jeden z poradcov prezidenta Mahmúda Abbása. Agentúra ďalej informovala, že najťažšie konflikty sa odohrali v južnej časti Gazy, vo štvrti Sabra. Zranenie pri nich utrpelo 8 až desať ľudí.

debata chyba