Zatknutie Mladiča sa blíži, píše bulvár

Zatknutie hľadaného bosniansko-srbského vojnového zločinca Ratka Mladiča, ktorý je viac ako desať rokov na úteku, je už podľa médií otázkou krátkeho času. Podľa srbského bulvárneho denníka Blic "bude Mladič do konca augusta zatknutý a prevezený do Haagu". Blic sa odvoláva vo svojej informácii na "zdroje blízke vláde".

07.08.2008 12:35
Ratko Mladič Foto: ,
Ratko Mladič.
debata

Vláda tak chce konečne uvoľniť cestu Srbska do Európskej únie. Podľa denníka chce srbský kabinet využiť letné prázdniny na vypátranie a zatknutie Mladiča. Predpokladá, že nacionalistická opozícia má počas parlamentných prázdnin menej šancí na organizovanie „demonštrácií a pouličných nepokojov“.

Podľa hlavného prokurátora Medzinárodného tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Sergea Brammertza zatknutie a odovzdanie Mladiča, ktorému sa pripisuje zodpovednosť za vraždu 8000 bosnianskych moslimských chlapcov a mužov v Srebrenici v roku 1995, do Haagu, bude prejavom „plnej spolupráce Belehradu s tribunálom“.

Chytenie Mladiča je podmienka, aby dali ministri zahraničia EÚ 15. septembra v Bruseli zelenú hospodárskej dohode Srbska s úniou.

debata chyba