Ruské vojská obsadili Osetsko, bojujú už aj Abcházci, v Gruzínsku je vojnový stav

Ruská armáda oznámila, že v Južnom Osetsku získala kontrolu nad metropolou Cchinvali. V meste vraj po gruzínskej ofenzíve zahynulo 1600 ľudí. Mesto je oslobodené, uviedol veliteľ ruských pozemných vojsk generál Vladimir Boldyrev. Okolo druhej hodiny poobede sa do bojov zapojili už aj separatisti v Abcházsku.

09.08.2008 08:27 , aktualizované: 21:30
Konfrlikt v Gruzínsku Foto:
Zranená Gruzínka prosí o pomoc po útoku ruských vojsk pred zničeným domom v meste Gori.
debata

 Gruzínsky prezident Michail Saakašvili oficiálne vyhlásil, že krajina sa nachádza vo „vojnovom stave“.

Gruzínska televízia odvysielala zábery zo stretnutia bezpečnostnej rady hlavy štátu, počas ktorého Saakašvili potvrdil, že podpísal dekrét o vojnovom stave v krajine.

Rusi v noci bombardovali gruzínske vojenské ciele

Ruské letectvo bombardovalo v noci z piatka na sobotu ciele v Gruzínsku, predovšetkým vojenskú základňu pri Tbilisi a oblasť ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan, ktorý spája Kaspické more so Stredozemím. Uviedlo to gruzínske ministerstvo vnútra. Bezpečnostná rada OSN sa v piatok opäť nedohodla na rezolúcii k vývoju v Gruzínsku.

Podľa úradov sa terčom Rusov v Gruzínsku stali ďalšie dve vojenské základne a strategický čiernomorský prístav Poti. Bombardovanie si najskôr vyžiadalo obete a spôsobilo značné škody, ale podrobnosti budú známe neskôr, dodal hovorca ministerstva.

Gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho evakuovali z prezidentskej budovy v Tbilisi na bezpečnejšie miesto, premiestnené boli podobne aj ďalšie pracoviská štátne správy. Pred ruskou ambasádou v Tbilisi podľa svedkov demonštrovalo v noci asi 3-tisíc ľudí s transparentmi „Rusko nie je mierotvorca, ale agresor“.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev potvrdil, že mierové jednotky jeho krajiny začali v Južnom Osetsku vojenskú operáciu proti gruzínskym silám. „Naši mierotvorcovia a jednotky im podriadené vykonávajú operáciu s cieľom dotlačiť gruzínsku stranu k mieru,“ citovali prezidenta ruské agentúry ITAR-TASS a Ria Novosti.

Z Osetska už utieklo viac ako 30-tisíc ľudí

Od začiatku gruzínskej ofenzívy v Južnom Osetsku utieklo z konfliktnej oblasti smerom do Ruska viac ako 30 tisíc ľudí, vyhlásil v sobotu podpredseda vlády Ruskej federácie Sergej Sobjanin. Situáciu v oblasti označil za skutočnú „humanitárnu katastrofu“, informovali ruské agentúry Interfax and RIA Novosti.

USA: Zastavte útoky na Gruzínsko

Spojené štáty vyzvali Rusko, aby zastavilo letecké a raketové útoky proti Gruzínsku a stiahlo svoje ozbrojené sily z gruzínskeho územia. O situácii, v ktorej sa Rusko a Gruzínsko dostali na okraj otvorenej vojny pre separatistický región Južné Osetsko, diskutoval americký prezident George Bush s ruským premiérom Vladimirom Putinom v Pekingu, kde sa obaja politici zúčastnili na otvorení olympijských hier. Podľa hovorcu Bieleho domu sa o situácii rozprávali na obede pre svetových lídrov. Nepovedal však nič bližšie však o obsahu rozhovoru.

O situácii v Gruzínsku sa vyjadrili aj americkí prezidentskí kandidáti. Republikán John McCain vyhlásil, že Rusko by malo okamžite stiahnuť všetky svoje sily zo suverénneho gruzínskeho územia. Zároveň vyzval, aby medzinárodné spoločenstvo vytvorilo skutočne nezávislé a neutrálne mierové sily pre Južné Osetsko. Demokrat Barack Obama povedal, že Gruzínsko a Rusko musia prejaviť zdržanlivosť a nedopustiť otvorenú vojnu. „Všetky strany by mali začať priame rokovania v záujme stability v Gruzínsku,“ uviedol vo vyhlásení.

Aj MOV vyjadril ľútosť nad konfliktom

Medzinárodný olympijský výbor s hlbokou ľútosťou prijal v deň otvorenia Hier XXIX. olympiády v Pekingu znepokojujúcu správu, že výzva na pokoj zbraní počas podujatia zostala nevypočutá v Južnom Osetsku. „Smutná realita, že niektoré národy, ktorých športovci na večernom slávnostnom ceremoniáli pochodovali, boli v tom čase vo vzájomnom vojnovom stave. Je nám ľúto tejto situácie. Veríme, že spor sa môže vyriešiť iba dialógom a nie konfrontáciou zbraní. Vypuknutie vojnového konfliktu nie je to, čo by sme si želali, takéto riešenie je v rozpore s našimi ideálmi,“ tlmočila postoj MOV jeho hovorkyňa Giselle Daviesová.

SDKÚ žiada, aby Rusi stiahli svoje vojská

SDKÚ vyjadruje hlboké znepokojenie nad ozbrojeným konfliktom v Južnom Osetsku. Podporuje územnú celistvosť Gruzínska. Vojenský zásah iného štátu na suverénnom území Gruzínska považuje za neprijateľný a odsúdeniahodný. Je presvedčená, že všetky strany by mali okamžite zastaviť boje a zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu. Pripája svoj hlas k požiadavke, aby Ruská federácia stiahla svoje ozbrojené sily z Južného Osetska. Za základný predpoklad nájdenia východiska považuje vôľu strán konfliktu zasadnúť za rokovací stôl a hľadať riešenie spoločne alebo s použitím medzinárodného sprostredkovania.

Putin: Ruský zásah je oprávnený a potrebný

Ruský zásah v Gruzínsku je „odôvodnený, legitímny a dokonca potrebný“ vzhľadom na agresiu zo strany „kriminálneho“ gruzínskeho vedenia, vyhlásil ruský premiér Vladimir Putin. „Z právneho hľadiska je naše konanie absolútne podložené a legitímne a okrem toho aj potrebné,“ vyhlásil Putin, podľa ktorého má Rusko právny záväzok intervenovať v Južnom Osetsku v prípadoch, keď jedna z konfliktných strán poruší mierové dohody.

Medvedev žiada odchod gruzínskych vojsk z Osetska

V telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Georgeom Bushom označil ruský prezident Dimitrij Medvedev odtiahnutie gruzínskych vojsk z Južného Osetska za podmienku ukončenia bojov. Podľa jeho údajov zahynuli pri zrážkach už tisíce ľudí. Ruský prezident Medvedev tlmočil svojmu americkému kolegovi stanovisko, v ktorom obvinil Gruzínsko z eskalácie konfliktu. „Barbarské konanie“ gruzínskej strany spôsobilo smrť tisícov ľudí, vyhlásil Medvedev.

Zranená Gruzínka prosí o pomoc po útoku ruských...
Gruzínka plače nad mŕtvou priateľkou po útoku...
+9Gruzínsky vojak v tanku v meste Gori.
debata chyba