Vojnu nahrádza volanie po mieri

Malý štát nevydržal odvetu veľmoci ani 72 hodín. Napnuté svaly ruskej armády zmarili gruzínsky pokus ovládnuť Južné Osetsko. Necelé tri dni po tom, čo Moskva vyslala na odštiepenecké územie vojenskú presilu, vláda v Tbilisi ponúka rokovania o prímerí. "Zastavili sme paľbu, stiahli sme sa z oblasti konfliktu a okamžite sme pripravení vyjednávať," oznámilo gruzínske ministerstvo zahraničných vecí.

10.08.2008 19:17 , aktualizované: 20:59
Gruzínsko, Rusko, Osetsko, vojna Foto:
Zranený ruský vojak po delostreleckom útoku Gruzíncov.
debata

„Gruzínsko sa musí zo zóny konfliktu stiahnuť bezpodmienečne,“ znela prvá reakcia kremeľského šéfa Dmitrija Medvedeva.

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili medzitým obvinil Kremeľ, že si chce podmaniť jeho krajinu: „Rusko chce kontrolovať energetické trasy zo Strednej Ázie a z Kaspického mora. Túži po zmene nášho demokratického režimu.“ Naopak, Moskva kladie vinu za rozpútanie krviprelievania Gruzínsku a jeho postup v Južnom Osetsku prirovnáva ku genocíde. Na tomto území žije 90 percent obyvateľov s ruským pasom a ich predstavitelia sa snažia o odtrhnutie od Gruzínska.

Moskva a Tbilisi sa obviňujú zo zabíjania civilistov a z vytvárania humanitárnej katastrofy. V juhoosetskom správnom stredisku Cchinvali podľa separatistov zahynulo možno až 1 500 ľudí, Rusko nevylučuje, že obetí je ešte o 500 viac. Tbilisi odpovedá tvrdením o smrti najmenej 130 svojich civilistov, pričom mnohí podľa neho prišli o život pri ruskom bombardovaní v gruzínskom vnútrozemí.

Čo sa týka občanov Slovenska, všetci, ktorí sa nachádzajú v oblasti konfliktu, by mali byť živí a zdraví. „Do Arménska posielame letecký špeciál, ktorým sa vrátia domov zo susedného Gruzínska,“ oznámil Igor Skoček z ministerstva zahraničných vecí. Lietadlo má pristáť dnes dopoludnia v Jerevane. „Zatiaľ máme jedenásť žiadostí o odlet na Slovensko,“ spresnil Skoček. Slováci alebo ich príbuzní sa v prípade potreby môžu obrátiť na diplomatickú službu ministerstva – telefonovať treba na čísla +421–2–59782211 alebo +421–2–59784011, čiže obidve slovenské pevné linky s bratislavskou predvoľbou.

Boje najviac poznačili juhoosetské mesto Cchinvali, odkiaľ hlásia stovky mŕtvych. Ničeniu neunikli ani gruzínske ciele. Rusko síce tvrdí, že zasiahlo výlučne vojenské terče, ale Gruzínsko hovorí o aj smrti svojich civilistov. Ruské nálety trafili nielen opravovňu vojenských lietadiel pri Tbilisi, ale aj obytné budovy v meste Gori. „Videl som, ako bombardér minul vojenský cieľ a po výbuchu vynášali z domu jedného mŕtveho a zranených,“ uviedol reportér BBC.

V sobotu sa otvoril druhý front, keď ďalšie proruské odštiepenecké územie, ktorým je Abcházsko, zaútočilo na gruzínske pozície v Kodorskom priesmyku. Boje pokračovali aj včera a Gruzínsko bez možnosti nezávisle si overiť jeho slová tvrdilo, že do streľby sa zapojili aj ruskí vojaci.

Do diplomatickej snahy zastaviť konflikt sa zapojila Bezpečnostná rada OSN, dosiaľ však nijakú rezolúciu neprijala, pretože Rusku patrí právo veta a členovia tohto orgánu bez súhlasu Moskvy nemôžu dospieť k záväznému stanovisku. Rusko-gruzínska vojna vyvolala vážne obavy Európskej únie aj Spojených štátov amerických. Biely dom, ktorý Gruzínsko považuje za svojho strategického spojenca, vyzval Moskvu, aby útoky zastavila. „Ak bude Rusko pokračovať v nebezpečnom vyhrotení krízy, bude to mať významný a dlhodobý dosah na jeho vzťahy s USA,“ varoval Jim Jefrrey, poradca prezidenta Georgea Busha. Francúzsko v mene EÚ ako predsedajúca krajina chce predložiť trojbodový plán, ktorý zahŕňa okrem rešpektovania územnej celistvosti Gruzínska okamžité zastavenie prejavov nepriateľstva a obnovenie situácie pred vypuknutím bojov.

Zranená Gruzínka prosí o pomoc po útoku ruských...
Gruzínka plače nad mŕtvou priateľkou po útoku...
+21Gruzínsky vojak v tanku v meste Gori.
Externé odkazy
debata chyba