Mladiča vraj ukrývala srbská armáda

Srbská armáda ukrývala najhľadanejšieho vojnového zločinca na území bývalej Juhoslávie Ratka Mladiča Tvrdí to srbský minister poverený spoluprácou s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Rasim Ljajič. Generál Mladič sa medzi rokmi 2002 až 2005 ukrýval v troch zariadeniach srbskej armády, ako aj v niekoľkých belehradských bytoch, povedal minister pre nemecký týždenník Spiegel.

12.08.2008 14:38
Ratko Mladič Foto: ,
Ratko Mladič.
debata

O tom, že armáda chránila Mladiča, vedelo mnoho ľudí, ale o jeho pobyte v Belehrade naopak iba niekoľkí jednotlivci, pokračoval minister. Svedkovia podľa neho nevypovedali, pretože ich umlčali hrozby alebo si neželali vydanie podozrivého haagskému tribunálu.

Po zadržaní politického vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča zostáva Ratko Mladič najhľadanejším unikajúcim vojnovým zločincom na Balkáne. Mladičovi sa ako hlavnému vojenskému veliteľovi bosnianskych Srbov pripisuje zodpovednosť za vraždu 8000 bosnianskych moslimských chlapcov a mužov v Srebrenici v roku 1995. Vypátranie Mladiča a jeho odovzdanie haagskému tribunálu si Európska únia stanovila ako podmienku pre podpísanie hospodárskej dohody so Srbskom.

debata chyba