McCain kritizuje Rusov, Obama aj Gruzínsko

Republikán John McCain a demokrat Barack Obama kritizujú Kremeľ za inváziu do susedného Gruzínska, ktoré sa považuje za najsilnejšieho spojenca USA v regióne. V ich slovách sa však dajú nájsť rozdiely v tom, ako by obaja v prípade zvolenia do Bieleho domu ovplyvnili americko-ruské vzťahy. Zatiaľ čo McCain aj Obama odsúdili ruskú vojenskú akciu, illinoiský senátor na rozdiel od svojho arizonského protivníka jedným dychom podrobil kritike aj Gruzínsko.

12.08.2008 16:47 , aktualizované: 17:03
McCain, Obama Foto:
Republikánsky kandidát na prezidenta USA John McCain (vľavo) a demokratický kandidát Barack Obama
debata

Zatiaľ čo McCain aj Obama odsúdili ruskú vojenskú akciu, illinoiský senátor na rozdiel od svojho arizonského protivníka jedným dychom podrobil kritike aj Gruzínsko. „Neexistuje žiadne možné ospravedlnenie pre tento útok,“ povedal Obama. Dodal však, že „Gruzínsko by sa malo vyvarovať použitia sily v Južnom Osetsku a Abcházsku“.

Medzi najkontroverznejšie vyhlásenia oboch amerických politikov však patria tie o prípadnom členstve Gruzínska v Severoatlantickej aliancii (NATO). Tá by mala podľa nich urýchliť prijatie tejto kaukazskej krajiny do vojenského bloku. Členstvo v NATO by totiž zaručovalo Gruzínsku ochranu jeho územnej integrity zo strany všetkých ostatných členských štátov. Ak by teda na nedávnom summite v Bukurešti Tbilisi dostalo pozvánku do aliancie, dnes by podľa expertov – teoreticky – mohlo byť celé NATO vo vojnovom konflikte s Ruskom. „Na rozhodnutie NATO o odoprení členstva Gruzínska v Akčnom pláne sa mohlo pozerať ako na zelené svetlo pre ruské útoky na Gruzínsko. Vyzývam preto spojencov NATO, aby prehodnotili svoje rozhodnutie,“ povedal McCain. Obama sa vyjadril v podobnom duchu. „Vytrvalo som volal po prehĺbení vzťahov medzi Gruzínskom a transatlantickými inštitúciami vrátane členstva v Akčnom pláne NATO. Musíme pokračovať v tlaku na prehlbovanie tohto vzťahu.“

Scheffer stojí za Gruzínsko a che ho v NATO

Prísľub budúceho členstva Gruzínska v NATO, ktorý dala aliancia na svojom poslednom summite Tbilisi, stále platí. Nič na tom nemení ani aktuálny konflikt s Ruskom o kontrolu nad separatistickou provinciou Južné Osetsko. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

„Myslím, že komuniké z Bukurešti platí,“ povedal Scheffer na tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutí s veľvyslancami členských štátov aliancie s veľvyslancom z Gruzínska. NATO na svojom aprílovom summite v Bukurešti síce nezačalo s Gruzínskom prípravy na jeho členstvo, ale uistilo Tbilisi, že počíta s neskorším prijatím tejto kaukazskej krajiny do aliancie.

„Žiadny zo spojencov nemá v úmysle sa odkloniť od bukurešťskej deklarácie. Táto situácia sa nezmenila,“ povedal generálny tajomník NATO.

Rusko vehementne protestuje proti snahám Gruzínska pripojiť sa k vojenskej aliancii vedenej Spojenými štátmi. Tieto snahy sú podľa mnohých analytikov hlavným dôvodom súčasného konfliktu.

Scheffer po schôdzke ďalej oznámil, že členské štáty NATO vyzvali Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Gruzínska. „Zastavenie bojov nestačí. Rusko musí obnoviť stav spred 6. augusta, teda pred začiatkom aktuálnych bojov,“ povedal.

debata chyba