Ševardnadze: Gruzínsko urobilo vážnu chybu

Gruzínsko urobilo "vážnu chybu", keď vstúpilo do odštiepeneckej provincie Južné Osetsko bez adekvátnej prípravy, povedal bývalý gruzínsky prezident Eduard Ševardnadze. "Gruzínsko nemalo vniknúť do Cchinvali (hlavné mesto Južného Osetska) takým nepripraveným spôsobom. Bola to vážna chyba."

13.08.2008 11:17
Gruzínsko, Rusko, Osetsko, vojna Foto:
Ustupujúci Gruzínci pred ruskou ofenzívou.
debata

Gruzínsko začalo minulý týždeň ofenzívu v Južnom Osetsku v snahe obnoviť kontrolu nad provinciou podporovanou Ruskom, čo vyvolalo tvrdú ozbrojenú reakciu Moskvy. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili obvinil Moskvu zo snahy zničiť jeho krajinu, bývalú republiku patriacu k Sovietskemu zväzu.

V rozhovore pre nemecký denník Bild Ševardnadze odmietol konkrétne odpovedať na otázku týkajúcu sa prezidenta Saakašviliho, ktorý sa dostal k moci v roku 2004, keď sa postavil na čelo demonštrácii, ktoré zvrhli Ševardnadzeho.

Gruzínska kríza narušila vzťahy Ruska so Západom. Podľa Ševardnadzeho, bývalého sovietskeho ministra zahraničia, gruzínska kríza nespôsobí vznik novej studenej vojny. „Napätie však vzniklo americkými plánmi inštalovať v Poľsku a v ČR obranný raketový systém,“ povedal bývalý gruzínsky prezident. Ševardnadze pripomenul zmluvy na odstránenie jadrových zbraní z obdobia studenej vojny a kritizoval USA, že „začali nové kolo pretekov vo výrobe jadrových zbraní.“

Gruzínski vojaci opustili Abcházsko

Gruzínska armáda sa úplne stiahla z Abcházska. Gruzínske jednotky opustili pod tlakom ruských síl poslednú malú časť provincie, ktorú mali pod kontrolou, potvrdil v stredu Temur Jakobašvili, gruzínsky minister pre integráciu separatistických provincií. Ruská armáda tvrdí, že Gruzíncov z Abcházska vytlačili domáci separatisti bez účasti ruských ozbrojených síl. Gruzínsko a Rusko sa v utorok dohodli na ukončení bojov. V zmysle dohody o prímerí sa majú ozbrojené sily oboch strán vrátiť do pozícií, na ktorých sa nachádzali pred vypuknutím konfliktu.

debata chyba