Mladič sa radí s tajnou službou, ako sa vzdať

Vojnový zločinec na úteku, bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič, podľa správ médií rokuje so srbskými tajnými službami o vzdaní sa medzinárodnému tribunálu. Uviedol to srbský denník Glas Srpske s odvolaním sa na informácie vlády v Belehrade. Srbské orgány sa snažia dosiahnuť, aby sa Mladič vzdal Medzinárodnému tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu. Belehrad chce ukončiť jeho unikanie, uviedli noviny bez ďalších detailov.

13.08.2008 17:00
Ratko Mladič Foto: ,
Ratko Mladič.
debata

Mladičovi, bývalej pravej ruke bosnianskosrbského vodcu 63-ročného Radovana Karadžiča, ktorý už je v Haagu, sa kladie za vinu okrem iného zodpovednosť za masaker 8000 chlapcov a mužov v Srebrenici v roku 1995. Šesťdesi­atšesťročný Mladič uniká spravodlivosti viac ako 15 rokov a po zatknutí Karadžiča koncom júla je najhľadanejším vojnovým zločincom v Európe.

Srbský minister poverený spoluprácou s ICTY Rasim Ljajič v utorok povedal, že Mladič sa medzi rokmi 2002 až 2005 ukrýval v troch zariadeniach srbskej armády ako aj v niekoľkých belehradských bytoch. O tom, že armáda chránila Mladiča vedelo mnoho ľudí, ale o jeho pobyte v Belehrade naopak iba niekoľkí jednotlivci, povedal pre nemecký týždenník Der Spiegel minister. Svedkovia podľa neho nevypovedali, pretože ich umlčali hrozby alebo si neželali vydanie podozrivého haagskemu tribunálu. 

Vypátranie Mladiča a jeho odovzdanie haagskemu tribunálu si Európska únia stanovila ako podmienku pre podpísanie hospodárskej dohody so Srbskom.

debata chyba