Ruské jednotky postupujú, sú už pri Tbilisi

Ruský vojenský konvoj sa priblížil asi na 55 kilometrov ku gruzínskej metropole Tbilisi. S odvolaním sa na očitých svedkov to oznámila agentúra Reuters s tým, že ide o najhlbší prienik ruských vojsk do gruzínskeho vnútrozemia od začiatku konfliktu, ktorý vypukol minulý týždeň.

15.08.2008 22:26
Gori, Gruzínsko, Rusko, vojna Foto:
Ruské vojenské jednotky postupujú ku gruzínskemu hlavnému mestu práve v čase, keď ho navštívila americká šéfka diplomacie Condoleeza Riceová.
debata

Akcia ruskej armády sa časovo zhodovala s návštevou americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej, ktorá do Tbilisi priviezla návrh dohody o prímerí, ktorý gruzínsky prezident Michail Saakašvili podpísal.

Postup asi sedemnástich obrnených transportérov s dvesto ruskými vojakmi sa zastavil pri dedinke Igojeti. Vojenský konvoj vyšiel z gruzínskeho mesta Gori, ktoré okupuje ruská armáda a ktoré leží asi 25 kilometrov od separatistického Južného Osetska a pohyboval sa v blízkosti hlavnej cesty smerujúcej na Tbilisi. Konvoj zo vzduchu zaisťovali tri ruské vojenské vrtuľníky, ale keď bolo jasné, že ruským vojakom počas cesty nikto nekladie odpor, ruské stroje odleteli. Spravodajca agentúry Reuters napísal, že videl v konvoji vojenskú ambulanciu, ostreľovače a granátomety.

Cieľ a úloha vojenského konvoja nie sú známe. Gruzínsky predseda vlády už vo štvrtok naznačil, že pohyb ruských vojenských jednotiek v Gruzínsku má za cieľ vystrašiť gruzínske civilné obyvateľstvo.

Moskva už v utorok oznámila, že v Gruzínsku zastavila všetky vojenské akcie. Len vraj „zaisťuje“ gruzínske vojenské zariadenia a opustené armádne sklady.

Vo štvrtok gruzínske i západné zdroje uvádzali, že ruskí vojaci boli v Gori, v čiernomorskom prístave Poti a tiež v západogruzínskom meste Zugdidi, ktoré leží pri ďalšom separatistickom regióne, Abcházsku.

Gruzínsko už niekoľkokrát vyzvalo, aby sa ruské jednotky zo strategického mesta Gori stiahli. Tbilisi sa sťažuje, že nespresnené nelegálne skupiny z druhej strany hranice na severnom Kaukaze postupujú za ruskými jednotkami a vypaľujú a plienia gruzínske dediny.

Externé odkazy
debata chyba