Francúzi varujú: Rusko nekončí, ďalším cieľom môže byť Ukrajina a Moldavsko

Rusko uznaním gruzínskych odštiepeneckých regiónov Južné Osetsko a Abcházsko nekončí, v budúcnosti by sa mohlo zamerať na Krymský polostrov, Ukrajinu a Moldavsko, varuje francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner s tým, že takéto snahy by boli "veľmi nebezpečné". Taktiež vyhlásil, že Rusko sa uznaním separatistov dostalo "mimo medzinárodného práva" a porušilo bezpečnostné dohody.

27.08.2008 10:07
Kouchner Foto:
Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner
debata

Dekrét, podľa ktorého Rusko formálne uznáva gruzínske separatistické provincie Južné Osetsko a Abcházsko za nezávislé štáty, podpísal ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok. V pondelok ho na to jednomyseľne vyzvali obe komory ruského parlamentu.

Uznanie samostatnosti prišlo dva týždne po tom, ako do Gruzínska vtrhli ruské jednotky s cieľom zabrániť pokusu gruzínskej armády opätovne nadobudnúť kontrolu nad týmito odštiepeneckými regiónmi.

Saakašvili neodíde, bojí sa, že ho Rusi nepustia domov

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili v rozhovore pre nemecký denník Bild vyhlásil, že v súčasnosti neplánuje opustiť svoju krajinu. Obáva sa, že Rusi by mu neumožnili vrátiť sa. „Ak by som opustil Gruzínsko, Rusi by uzavreli náš vzdušný priestor a zabránili by môjmu návratu domov,“ povedal.

Loď USA privážajúca humanitárnu pomoc nezakotví v Poti

Vojenská loď Spojených štátov privážajúca humanitárnu pomoc do Gruzínska nebude kotviť v prístave Poti, kde sa stále nachádzajú ruskí vojaci, ale v prístave Batumi. Informoval o tom hovorca amerického veľvyslanectva v Gruzínsku Stephen Guice. Nevedel však povedať, prečo USA zmenili svoje plány. Prístav Poti utrpel podľa dostupných informácií značné škody počas nedávnej invázie ruských jednotiek do Gruzínska.

Rusi si na severe mesta zriadili viacero kontrolných stanovíšť a prítomnosť americkej vojenskej lode by mohli chápať ako provokáciu. Loď mala do Poti priplávať v stredu doobeda. Podľa Guica  loď McFaul a ďalšia americká loď privezú humanitárnu pomoc do Gruzínska na požiadanie vlády v Tbilisi.

Situácia je najnapätejšia práve v Poti, pretože aj keď sa na základe dohody o prímerí mnohé ruské vojská z mesta stiahli, stovky Rusov zostali v takzvaných bezpečnostných zónach, na ktoré si Moskva robí nároky.

Externé odkazy
debata chyba