Ruskí spojenci Abcházsko a Osetsko neuznali

Rusko utŕžilo vážnu ranu od svojich spojencov v Šanghajskej organizácii pre spolupráci (SCO), od ktorých očakávalo plnú podporu svojho postupu voči Gruzínsku. Zúčastnené krajiny vrátane Číny v spoločnej deklarácii odsúdili použitie sily a vyzvali k rešpektovaniu územnej celistvosti každej krajiny.

28.08.2008 17:56 , aktualizované: 18:41
Moskva Foto:
Moskva
debata

Za postup voči Gruzínsku navyše Rusku možno podľa šéfa francúzskej diplomacie Bernarda KOuchnera hrozia sankcie zo strany Európskej únie, ktorá bude o rusko-gruzínskom konflikte rokovať na mimoriadnom summite v pondelok. Summit môže tiež spochybniť pripravovanú októbrovú schôdzku EÚ s Ruskom ohľadom prípravy novej dohody o strategickom partnerstve, naznačil zástupca Európskej komisie.

Rusko sa tak kvôli vojenskému zásahu v Gruzínsku začiatkom mesiaca, ktorý odsúdila väčšina západných krajín, dostalo podľa agentúry AP do ešte väčšej medzinárodnej izolácie. Prezidenti Ruska, Číny, Kazachstanu, Kirgizstanu, Uzbekistanu a Tadžikistanu v záverečnej deklarácii na záver summitu SCO potvrdili oddanosť rešpektovaniu historických a kultúrnych tradícií každej krajiny a úsiliu o zachovanie jednoty štátu a jeho územnej celistvosti. Odsúdili použitie sily, ktoré bránilo celkovému urovnaniu miestnych konfliktov.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev sa pred zverejnením deklarácie snažil vykladať jej obsah tak, že účastníci summitu zaujali „jednotný postoj k akciám Ruska v Gruzínsku“. Dokument však v súvislosti s dohodou o prímerí medzi Gruzínskom a Ruskom, ktorú podpísali po ozbrojenom konflikte, oceňuje „aktívnu úlohu Ruska napomáhajúcu mieru a spolupráci v regióne“.

Krajiny SCO vyjadrili vážne znepokojenie nad napätím v Gruzínsku a okolo Južného Osetska a vyzvali strany k riešeniu problémov mierovou cestou a dialógom. V dokumente nie je žiadna zmienka o uznaní Južného Osetska a Abcházska Moskvou a žiadny zo zúčastnených prezidentov nedal najavo zámer tak urobiť.

Ruským vojenským postupom je znepokojená aj Čína

Znepokojenie nad ruským postupom voči Gruzínsku vyjadrila vo štvrtok prvýkrát samostatne aj Čína prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí. Ministerstvo aj čínsky prezident účastníkov zo summitu v Dušanbe vyzvali k riešeniu problémov prostredníctvom dialógu.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner naznačil, že Európska únia zvažuje vyhlásenie sankcií voči Rusku ako reakcia na jeho postup voči Gruzínsku. O sankciách a prípadných ďalších opatreniach bude EÚ rokovať v pondelok na mimoriadnom summite v Bruseli. Povahu sankcií Kouchner odmietol oznámiť, len povedal, že partneri v EÚ pripravujú ku Gruzínsku vyhlásenie. Zároveň uistil, že Francúzsko nie je za prerušenie vzťahov s Ruskom, ale len za vyjednávania.

Na Kouchnerova slová rýchlo a zároveň ironicky reagoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý diskusiu o sankciách označil za výplod chorobnej predstavivosti a zmätenosti na Západe. Podľa neho je Západ rozhorčený neúspechom svojho miláčika Gruzínska.

Pondelkový summit EÚ by však mohol spochybniť októbrovú schôdzku EÚ s Ruskom ohľadom strategického partnerstva. Pripustil to hovorca Európskej komisie Peter Power, podľa ktorého sa však so schôdzkou stále počíta.

Saakašvili: Rusko plánuje prekresliť mapu Európy

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili obvinil Rusko, že plánuje „prekreslenie mapy Európy silou“ a že sa bude snažiť zvrhnúť i jeho samotného. V rozhovore pre Financial Times kritizoval Rusko, že využilo svoju dlho pripravovanú inváziu k obnoveniu svojho panstva, k získaniu väčšej kontroly nad energetickými dodávkami do Európy a potrestanie tých, ktorí veria v demokraciu.

Podľa predbežnej bilancie, ktorú zverejnil generálny prokurátor Južného Osetska, zahynulo pri rusko-gruzínskom konflikte začiatkom mesiaca 1692 ľudí. Rusko koncom minulého týždňa uvádzalo dvesto obetí a Gruzínsko tiež dvesto. Krátka vojna medzi Ruskom a Gruzínskom prepukla 8. augusta kvôli separatistickým oblastiam Južné Osetsko a Abcházsko, ktoré sa s podporou Ruska už viac ako desaťročia usilujú o nezávislosť.

debata chyba