V Chorvátsku havaroval slovenský autobus, štrnásť ľudí zahynulo

Štrnásť mŕtvych a 19 zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku. K nehode došlo ráno o 6.00 h na diaľnici medzi Splitom a Záhrebom pri meste Gospić. Autobus zišiel z cesty, zdemoloval asi 20 metrov pás zvodidiel a vrazil do betónového mostného piliera. V autobuse bolo 49 cestujúcich osôb, ktorí v sobotu o 18:30 vyštartovali z Košíc a smerovali do chorvátskeho prímorského mesta Vodice.

07.09.2008 11:07 , aktualizované: 21:49
Nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku Foto:
Vrak slovenského autobusu, ktorý v Chorvátsku zišiel z diaľnice a narazil do betónového mostného piliera.
debata

Traja cestujúci, ktorých previezli do Záhrebu sú aj naďalej v kritickom stave. Do všeobecnej nemocnice v Chorvátskom Gospići bolo ráno prijatých 22 zranených. Riaditeľka nemocnice Marija Vrkljan-Ilijevski informovala, že dvoch pacientov sa po príchode do nemocnice nepodarilo resuscitovať a jedna osoba na následky zranení hlavy zomrela neskôr. Momentálne je v nemocnici deväť ľudí, šiesti v Gospiči a traja ťažko zranení v Záhrebe. 

Troch cestujúcich, ktorí boli v kritickom stave, po nevyhnutnej operácii previezli do záhrebskej nemocnice Dubrava. Riaditeľka nemocnice nevylúčila, že môže dôjsť ku komplikáciám aj medzi ďalšími zranenými, lebo ide o ťažké zlomeniny rebier alebo zranenia pľúc.

Na dovolenku alebo rekondičný pobyt cestovali väčšinou starší ľudia, dôchodcovia a ich príbuzní.

Špeciál priviezol cestujúcich z havarovaného autobusu

Krátko pred 21:00 h pristal na košické letisko vládny špeciál s cestujúcimi autobusu. Z letiska ich odviezli vopred pripraveným autobusom a desiatimi sanitkami. Vrátiť sa v ňom malo 14 ľudí, ktorí neutrpeli zranenia a jedenásť, ktorých s ľahšími zraneniami z nemocnice prepustili. Zranených po ošetrení odviezli do nemocníc. O cestujúcich a ich príbuzných sa má postarať aj tím psychológov. Pozostatky obetí špeciál nepriviezol. 

Príčina je nejasná, hovorí sa o mikrospánku i prasknutej pneumatike

Chorvátske médiá informujú, že z autobusu zostal po náraze už len vrak. Denník Slobodná Dalmácia píše, že autobus pri veľkej rýchlosti vyšiel z cesty, prerazil ochranné kovové zábradlie a narazil do betónovej konštrukcie nadjazdu. Príčiny, prečo autobus zišiel z cesty, však nie sú zatiaľ jasné. V médiách sa objavujú informácie o možnom mikrospánku vodiča.

Reportáž z miesta nehody v chorvátskych médiách

Televízia TA3 informovala, že pasažieri autobusu počuli v zadnej časti prasknúť pneumatiku. Na miesto nehody ako prvá dorazila sanitka z Centra cestnej premávky Sveti Rok. „Boli sme tam do 11 minút po nahlásení nehody. Prakticky zarovno s nami prišli aj ostatné posádky prvej pomoci. Bol to strašný pohľad. Predná časť autobusu až po štvrté či piate sedadlo bola úplne skrčená,“ povedala pre Pravdu lekárka Maja Pažurová. „Naložili sme jedného ťažko a dvoch ľahšie zranených a doviezli ich do nemocnice v Gospiči. Ešte dva razy sme sa otočili,“ dodáva.

Medzi prvými bol na mieste nešťastia aj chorvátsky záchranár Ivica Šarič. „Nič podobné som v živote nevidel, bolo to strašné. Jedno mŕtve telo ležalo vedľa druhého,“ povedal pre chorvátsku televíziu HRT. Zo zranení išlo väčšinou o zlomeniny, niektorí cestujúci dokonca prišli o ruku či nohu.

S vyslobodzovaním ľudí z prednej časti autobusu museli pomôcť hasiči. „Bolo to strašné,“ povedal pre agentúru EPEHA jeden z nich. „Na dvoch štvorcových metroch plochy bolo osem ľudí bez rúk a bez nôh,“ dodal. Cestujúcim chýbalo do cieľa len necelých 150 kilometrov.

„Otázne je, či by nemal byť betónový stĺp, do ktorého autobus narazil, ďalej od cesty, ako je to u nás. Následky by asi boli oveľa menšie,“ zvažuje šéf Ústavu súdneho inžinierstva Gustáv Kasanický.

Havária sa zrejme zaradí medzi najvážnejšie dopravné nehody v Chorvátsku. Na mieste nehody došiel aj chorvátsky minister vnútra Berislav Rončevič a zdravotníctva Darko Milinovič.

Autobus bol v dobrom technickom stave, tvrdí dopravca

V autobuse cestovali individuálni turisti, ktorí nešli na dovolenku cez cestovnú kanceláriu, ale cez súkromného dopravcu Mostarko. „Autobus bol v dobrom technickom stave,“ potvrdil spolumajiteľ prepravnej spoločnosti Mostarko Ladislav Mihalko. Ako povedal, presné príčiny nehody sa vyšetrujú a zástupcovia spoločnosti sú stále v kontakte s našim zastupiteľstvom v Chorvátsku. Mihalko zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám pozostalých.

„Neviem si vysvetliť príčinu nehody, počul som o tom, že cestujúci počuli zvuk prasknutej pneumatiky. Tie boli tiež vo veľmi dobrom technickom stave,“ dodal Mihalko. Spoločnosť zabezpečovala prevoz turistov do chorvátskeho prímorského mesta Vodice, ten si u nich objednala fyzická osoba z Košíc.

Identifikácia obetí je veľmi zložitá a chorvátska strana ešte neposkytla potvrdený oficiálny zoznam všetkých obetí. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že v autobuse boli všetci s najväčšou pravdepodobnosťou občania Slovenskej republiky.

Zo slovenského autobusu ostal po náraze už len... Foto: 24sata.hr
Nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku Zo slovenského autobusu ostal po náraze už len vrak.

Ústavní činitelia vyjadrili sústrasť obetiam tragédie

Všetci traja slovenskí najvyšší ústavní činitelia už vyjadrili sústrasť obetiam tragickej havárie . „Predseda vlády SR od chvíle, kedy sa o tragédii dozvedel je v pravidelnom kontakte s príslušnými členmi vlády, najmä s ministrom zahraničných vecí, ministrom vnútra a ministrom zdravotníctva,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu Vlády SR. Premiér koordinuje pomoc, ktorú chce obetiam nešťastia poskytnúť vláda. 

Predseda parlamentu Pavol Paška, podľa jeho hovorcu Jozefa Plška „prijal s veľkou ľútosťou správu o tom, že pri ťažkej dopravnej nehode autobusu pri meste Gospič zahynuli slovenskí občania a ďalší sú zranení. Situáciu aj naďalej veľmi pozorne sleduje a podporí všetky aktivity slovenských štátnych orgánov a veľvyslanectva Slovenskej republiky v Chorvátskej republike smerujúce k aspoň čiastočnému zmierneniu následkov tejto tragédie“. Sústrasť pozostalým vyjadril aj prezident Ivan Gašparovič.

//Najtragickejšie nehody slovenských autobusov alebo autobusov so slovenskými občanmi za hranicami Slovenska:

10. júla 1995 – Dvaja vodiči autobusu so slovenskými turistami, vodič francúzskeho nákladného automobilu a jedna z turistiek cestujúcich v slovenskom autobuse zomreli pri zrážke obidvoch vozidiel pri meste Troussey vo východnom Francúzsku.

20. marca 2002 – Jeden Slovák neprežil zrážku slovenského autobusu s kamiónom na českej diaľnici D1 pri Měríne v okrese Žďár nad Sázavou. Štyria cestujúci utrpeli stredne ťažké zranenia, 11 ľudí sa zranilo ľahko.

18. júla 2002 – Vodič slovenského autobusu zomrel pri nehode v Rumunsku. Autobus viezol turistov do Bulharska a na diaľnici asi 60 kilometrov od Bukurešti narazil do kamiónu.

26. mája 2003 – Na diaľnici D1 pri Prahe sa zrazil slovenský autobus s nákladným autom. Vodič autobusu zomrel, dvaja ľudia sa zranili ťažko a 21 ľahko.

13. decembra 2004 – Šesť mŕtvych a rovnaký počet zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu na diaľnici D1 neďaleko Brna. Do autobusu, ktorý vychádzal z odpočívadla, zozadu narazil kamión.

3. septembra 2007 – Dvaja Slováci zomreli pri nehode autobusu v Rumunsku, treťou obeťou bol jeho poľský vodič. Ďalší slovenský občan utrpel ťažké zranenia, viacero iných vyviazlo z ľahkými zraneniami.

7. septembra – Najmenej 14 obetí a viacerých zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku. Autobus s turistami z Košíc narazil na diaľnici medzi Záhrebom a Splitom pri meste Gospić do betónového mostného piliera.//

Slovenský autobus zišiel z cesty a vrazil do...
Záchranári odvážajú zranených do nemocnice.
+11Záchranári sa snažia z trosiek dostať...
debata chyba