Busha stvoril jedenásty september

Vojna, ktorá sa začala pred siedmimi rokmi, prezidenta Georgea Busha prežije. Útoky teroristov z Al-Kajdá na New York a Washington 11. septembra 2001 zastihli Spojené štáty nepripravené. Americký prezident, dovtedy neveľmi skúsený a tápajúci, našiel odhodlanie na razantnú odpoveď. Dnes šéf Bieleho domu prežíva svoj posledný 11. september vo funkcii. Vojnu proti terorizmu však už do konca dotiahnuť nestihne.

11.09.2008 05:00 , aktualizované: 11:09
11. SEPTEMBER 2001 Foto:
11. september 2001. Dvojičky, najvyššie budovy Svetového obchodného centra v plameňoch.
debata

„Al-Kajdá pracuje s omnoho dlhšou časovou perspektívou, ako sú funkčné obdobia amerických prezidentov,“ povedal pre Pravdu Christopher Hewitt, expert na terorizmus z Marylandskej univerzity. „Útoky z 11. septembra teroristi naplánovali ako súčasť násilnej propagandy, niečo, čo malo inšpirovať fanatikov pridať sa k boju proti »židom a križiakom«. Najmä to malo ukázať svetu, že Amerika je zraniteľná a že ju možno bolestivo zasiahnuť,“ tvrdí.

Útoky priamo v srdci svetovej superveľmoci neboli šokom len pre Spojené štáty, ale pre celý svet. Na rozdiel od gigantických a ťažkopádnych protivníkov z čias studenej vojny si svet uvedomil prítomnosť nového súpera, ktorého možno len ťažko zasiahnuť. Bush, ktorý iba deväť mesiacov predtým nastúpil do Bieleho domu, nemal v tom čase takmer nijaké zahraničnopolitické skúsenosti. Známy skôr pre rozporný spôsob, akým vyhral voľby, bol stále terčom hnevu polovice Američanov a bojujúc s nízkou popularitou sa snažil bodovať najmä na domácom fronte.

Čo nasledovalo

11. september 2001: útoky na New York a Washington

7. október 2001: odvetný úder USA na Afganistan, útočisko Al-Kajdá

20. marec 2003: začiatok vojny proti Iraku

11. marec 2004: útok Al-Kajdá v Madride

2. november 2004: Bush znovu vyhral voľby

7. júl 2005: útok Al-Kajdá v Londýne

„Jedenásty september sa stal určujúcim bodom jeho prezidentovania,“ tvrdí Norman Ornstein, analytik z inštitútu American Enterprise. „Busha to úplne zmenilo, začal sa sústreďovať týmto smerom. Jedenásty september dal jeho prezidentovaniu cieľ, ktorý dovtedy nemalo. Zrazu Bush vedel, aká je jeho misia: bojovať vojnu proti teroru a vyhrať ju,“ citoval ho americký denník Atlanta Journal – Constitution.

Rázne konanie a odhodlanie viesť Ameriku vystrelilo Bushovu popularitu do rekordných výšok. A hoci tá sa dnes potáca presne na opačnej strane stupnice, strach Američanov z opakovania 11. septembra stihol Bushovi vyhrať druhé obdobie v najvyššom úrade.

To, či sa sedem rokov po páde dvojičiek americký prezident priblížil k cieľu – víťazstvu, stále vyvoláva veľké diskusie. Abstraktný pojem vojna proti terorizmu je v skutočnosti nielen vojnou v Afganistane a v Iraku, ale aj sprísnením bezpečnostných opatrení, okresávaním občianskych práv a mučením väzňov. Hoci americké ozbrojené sily hlásia z oboch horúcich bojísk úspechy, pre mnohých je cena príliš vysoká.

Sedem rokov po teroristických útokoch však Bush môže vyhlásiť jedno: ďalší jedenásty september neprišiel, Ameriku už teroristi na jej území nezasiahli.

Skupina bezpečnostných expertov však tvrdí, že ani sedem rokov Bielemu domu nestačilo, aby dokázal prípadnému budúcemu útoku s istotou predísť. „Hrozba ďalšieho veľkého teroristického útoku na území Spojených štátov je stále skutočná. Stále sme až nebezpečne zraniteľní,“ tvrdí skupina odborníkov a Bushovej vláde vystavila vysvedčenie s trojkou. Pripravenosť USA na ďalšie útoky známkovali bývalí členovia komisie vyšetrujúcej 11. september a bývalí prezidentskí poradcovia národnej bezpečnosti.

debata chyba