Svet pochybuje o autoroch útokov z 11. septembra

Ani sedem rokov po tragických udalostiach z 11. septembra nepanuje vo svete jednoznačný súhlas, že za samovražedným útokom na newyorské Svetové obchodné centrum (WTC) z roku 2001 stojí teroristická organizácia al-Kájda. Vyplýva to z výsledkov medzinárodného výskumu verejnej mienky, o ktorom v stredu informovala agentúra Reuters.

11.09.2008 11:08
Usáma bin Ládin Foto:
Vodca teroristickej organizácie Usáma bin Ládin.
debata

Na výskume sa zúčastnilo 16 063 ľudí zo 17 krajín sveta. Iba v desiatich štátoch však mali stúpenci viny al-Kájdy nadpolovičnú väčšinu. V celosvetovom meradle o zodpovednosti al-Kájdy nepochybuje 46 percent opýtaných, 15 percent obviňuje vládu USA, sedem percent dáva za vinu Izraelu a sedem percent vymenovalo iného páchateľa.

V Európe ukázalo na al-Kájdu 56 percent Britov a Talianov, 63 percent Francúzov a 64 percent Nemcov. Vládu USA obvinilo 23 percent Nemcov a 15 percent Talianov.

Respondenti z krajín Blízkeho východu podľa výsledkov častejšie určili iného vinníka ako známu teroristickú sieť. Že za útokom stál Izrael si myslí 43 percent Egypťanov, 31 percent Jordáncov a 19 percent Palestínčanov. Spojené štáty označilo 36 percent Turkov a 27 percent Palestínčanov.

V Mexiku 30 percent obyvateľov obvinilo vládu USA a 33 percent al-Kájdu.

Jedinými krajinami s veľkou prevahou ľudí, ktorí obvinili al-Kájdu, bola Keňa s 77 percentami a Nigéria so 71 percentami.

Prieskum verejnej mienky uskutočnila organizácia WorldPublicOpi­nion.org, spoločný medzinárodný projekt vedeckých centier z mnohých krajín pod vedením pracovníkov Marylandskej univerzity.

debata chyba