Chávez získal ďalšieho spojenca, Honduras

Prezident Hondurasu Manuel Zelaya uviedol, že apatia Spojených štátov k prehlbujúcej sa chudobe v jeho krajine ho napriek dlhodobému spojenectvu s Washingtonom prinútila spojiť sa s ľavicovým venezuelským lídrom Hugom Chávezom. Podľa jeho údajov zvýšenie cien potravín tvrdo zasiahlo Honduras pred šiestimi mesiacmi, a preto požiadal Spojené štáty a Svetovú banku o pomoc.

20.09.2008 09:37
Hugo Chávez Foto:
Venezuelský prezident Hugo Chávez
debata

Tá však ostala nevypočutá, a tak sa „obrátil na Cháveza“. „Spojenci, priatelia, ale nepomohli, keď som o to žiadal,“ uviedol Zelaya na margo USA. Na ropu bohatá Venezuela, ktorá profitovala z vysokých svetových cien, ponúkla naopak Hondurasu 300 miliónov amerických dolárov ročne na investície v poľnohospodár­stve, a to aj napriek tomu, že 70 percent jej obyvateľov žije v chudobe. Povedal Zelaya bez uvedenia ďalších detailov.

Prezident Hondurasu Manuel Zelaya v piatok s osemdňovým omeškaním uviedol do funkcie nového amerického veľvyslanca Huga Llorensa. Minulý piatok tak odmietol urobiť na znak solidarity s rastúcou diplomatickou krízou v Bolívii. Tá vyvrcholila vyhostením amerického veľvyslanca z krajiny, na čo Spojené štáty reagovali vykázaním bolívijského veľvyslanca z USA.

debata chyba