Vplyvní židia odsúdili výroky Harabina

Americké židovské organizácie odsúdili antisemitské výroky niektorých slovenských politikov. Na stretnutí so šéfom slovenskej diplomacie Jánom Kubišom zdôraznili, že takéto výroky kazia reputáciu Slovenska v zahraničí. Ministerstvo informovalo, že predstavitelia troch najvýznamnejších amerických židovských organizácií - American Jewish Committee, B´nai Brith a American Jewish Congress - zároveň "vysoko ocenili reakciu najvyšších ústavných činiteľov".

26.09.2008 15:23
Harabin Foto:
Minister spravodlivosti Štefan Harabin
debata

Minister Ján Kubiš upozornil na vlnu odsúdenia, ktorá sa v slovenskej spoločnosti po vystúpeniach ministra spravodlivosti Štefana Harabina a predsedu HZDS Vladimíra Mečiara v parlamente spontánne zdvihla. Predstavitelia troch židovských organizácií ocenili zásadný postoj predsedu vlády Roberta Fica v otázke holokaustu a privítali informáciu, že vláda sa rozhodla podporiť vybudovanie pamätníka obetí holokaustu v Seredi, uviedlo MZV SR.

Na stretnutí s Kubišom hovorili aj o aktuálnych medzinárodných otázkach, najmä o politike Európskej únie vo vzťahu k udalostiam v Gruzínsku a voči Ruskej federácii, ako aj o iránskom jadrovom programe, Blízkom východe a rozširovaní NATO.

debata chyba