V Prahe chytili slovenského teroristu

Českej polícii sa podarilo v nedeľu večer v Prahe zadržať medzinárodne hľadaného 52-ročného Slováka, ktorý bol obvinený aj kauzách bývalého šéfa SIS Ivana Lexu, konkrétne vo vražde Róberta Remiáša. Najprv ho zadržala mestská polícia, lebo sa jej zdalo, že jazdí pod vplyvom alkoholu.

27.10.2008 16:07
Jozef Roháč Foto:
Jozef Roháč.
debata

Neskôr sa polícii nezdali jeho doklady, tak zavolali štátnu políciu. Tá potvrdila, že ide o medzinárodne deväť rokov hľadaného Slováka Jozefa Roháča.

Zadržaný muž je podozrivý z desiatich vrážd a drženia výbušnín. Jeho zadržanie potvrdila pre Pravdu policajná hovorkyňa pražskej kriminálnej polície Eva Mikliková.

Roháč bol podľa polície podozrivý z vraždy Remiáša, ktorú mal spáchať na objednávku tajnej služby spolu s Imrichom Oláhom.  Bratislavská krajská prokuratúra zastavila v roku 2006 trestné stíhanie za vraždu Remiáša. Dvaja podozriví údajní nájomní vrahovia Imrich Oláh a Jozef Roháč podľa prokuratúry tento čin nespáchali. Z objednávky vraždy je stále podozrivý bývalý riaditeľ tajnej služby Ivan Lexa, ktorý SIS viedol v čase vlády Vladimíra Mečiara.

„Ivan Lexa je obvinený z toho, že v marci v roku 1996 si objednal vraždu Róberta Remiáša u Miroslava Sýkoru za 2 milióny korún. Jozef Roháč nastražil výbušninu s spolu s dalším mužom ju odpálil 29. apríla 1996 v Bratislave,“ uviedol roku 2002 bývalý minister vnútra Vladimír Palko.

Vrchný súd v Budapešti vydal na Roháča zatykač pre podozrenie zo zabitia a nezákonné držanie výbušnín. Za to mu v Maďarsku hrozí doživotie.

debata chyba