V Budapešti sa pred slovenským veľvyslanectvom zišli fanúšikovia

Pred slovenskou ambasádou v Budapešti sa okolo šiestej hodiny večer zišli nespokojní maďarskí futbaloví fanúšikovia. Svojou účasťou na proteste chceli vyjadriť nesúhlas so zásahom polície na futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Informovala o tom Slovenská televízia.

01.11.2008 19:46
Slovan2 Foto:
Tento fanúšik DAC doplatil na zásah polície v sektore pre domácich.
debata

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Maďarsku pred skupinou asi 150 demonštrantov chránili dva kordóny policajtov.

Pred, počas a po futbalovom zápase medzi Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava musela zasahovať polícia. Stretnutie dokonca v 17. minúte prerušil aj hlavný rozhodca Mário Vlk pre neprístojnosti na tribúnach v radoch domácich fanúšikov, ktorých prišli podporiť aj obávaní priaznivci Ferencvárosu Budapešť. Polícia po zápase evidovala niekoľko desiatok zranených, jedného fanúšika odviezol vrtuľník.

Obaja boli na zápase, ale situáciu videli inak

Futbalový zápas medzi DAC Dunajská Streda a bratislavským Slovanom bol podľa podpredsedu vlády Dušana Čaploviča zo strany polície zvládnutý. „Bol som tam, pretože som chcel na vlastné oči vidieť, ako to bude,“ povedal Dušan Čaplovič. Oba tábory fanúšikov sa podľa neho správali kultivovane, s výnimkou niekoľkých svetlíc zo strany fanúšikov Slovana. Problém však videl v tribúne, na ktorej boli aj fanúšikovia maďarského Ferencvarosu. Práve tu vznikol konflikt medzi nimi a políciou, po ktorom jedného fanúšika dav udupal a museli ho previezť vrtuľníkom do nemocnice.

Podľa podpredsedu SMK Józsefa Berényiho, ktorý bol tiež na futbale, je otázne či tento policajný zásah bol adekvátny. Priamo zo štadióna o tom telefonoval aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. O prípadných ďalších krokoch sa chce poradiť v strane, pravdepodobne ako poslanec požiada o policajné zábery z akcie. Čaplovič v rozhovore uviedol, že počas prestávky jeho aj Berényiho o policajnom zákroku osobne informoval policajný viceprezident Stanislav Jankovič. On sám si o tomto zákroku myslí, že bol primeraný. „Policajné zložky konali podľa zákona, platí nulová tolerancia,“ dodal Čaplovič.

debata chyba