V maďarských Mlynkoch a Santove začiernili slovenské názvy obce

V maďarských obciach Mlynky (Pilisszentkereszt) a Santov (Pilisszántó), v ktorých žije početná slovenská menšina, v noci na zatreli tabule s názvom obce v slovenčine. Informoval o tom internetový portál Slovákov žijúcich v Maďarsku LuNo.hu a televízia TA3. Tabule poškodili neznámi páchatelia po zásahu slovenskej polície proti maďarským fanúšikom na sobotnom futbalovom zápase v Dunajskej Strede.

02.11.2008 10:57 , aktualizované: 17:28
Mlynky Foto:
Začiernená tabuľa v Mlynkoch.
debata

Po stretnutí demonštrovala vyše stovka futbalových priaznivcov v Budapešti, protesty boli aj v Békešskej Čabe.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú napäté od nástupu súčasnej slovenskej vlády, ktorej súčasťou je aj Slovenská národná strana obviňovaná z protimaďarských postojov. Výmenu názorov medzi Bratislavou a Budapešťou v minulosti vyvolal aj spor o sídlo Slovákov v Mlynkoch. Po nástupe nového vedenia obce sa totiž slovenské organizácie mali z ich pôvodného domu vysťahovať. Vláda premiéra Roberta Fica tvrdila, že ide o porušenie práv tamojšej menšiny.

Zástupca slovenskej samosprávy v Mlynkoch už podľa internetového portálu podal za poškodenie troch tabúľ so slovenským názvom obce trestné oznámenie. Neznámi páchatelia navyše na stenu úradu starostu napísali slovo „NÁCIK“, čo v preklade znamená nacisti. Protislovenské nápisy sa v Maďarsku objavovali aj v minulosti.

Slovenské ministerstvo poškodzovanie nápisov ako aj demonštráciu pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti odsúdilo. Spoluorganizátormi tohto protestu boli podľa neho radikálne nacionalistické strany a hnutia Jobbik a Maďarská garda. „Je preto poľutovaniahodné, že maďarská vláda nenašla doteraz účinné nástroje, ako čeliť týmto extrémistickým prejavom a aktivitám,“ uviedlo ministerstvo. O incidentoch dnes hovoril minister zahraničných vecí Ján Kubiš so svojou maďarskou kolegyňou Kingou Gönczovou.

Zámienkou demonštrácie bolo podľa slovenskej diplomacie futbalové stretnutie medzi Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava. Napriek tomu, že k vzájomnému stretu fanúšikov nedošlo, zápas sprevádzali výtržnosti, proti ktorým zasiahla polícia. Ošetriť museli asi 50 ľudí, siedmi skončili v nemocnici.

„To, čo sa deje v Maďarsku, či už pred naším veľvyslanectvom (…), v Mlynkoch, či nočná demonštrácia v Békešskej Čabe, vo vzťahu k Slovákom tam žijúcim považujem za neprípustné,“ povedal pre televíziu TA3 podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ktorý zastrešuje okrem iného aj starostlivosť o zahraničných Slovákov.

debata chyba