Slovenskú ambasádu polícia v Maďarsku premenila na pevnosť

Ak by slová horeli, tak by v Budapešti vzbĺkla nielen slovenská vlajka - tak ako v sobotu, ale aj budova veľvyslanectva by ľahla popolom. Približne päťsto extrémistov sa zišlo pred Slovenskou ambasádou v maďarskom hlavnom meste, aby protestovali "proti slovenskému teroristickému štátu".

03.11.2008 20:32 , aktualizované: 22:27
Protest v Budapešti Foto:
Približne päťsto extrémistov protestovalo pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti "proti slovenskému teroristickému štátu". Demonštráciu zvolalo Mládežnícke hnutie 64 žúp.
debata

Demonštráciu zvolalo Mládežnícke hnutie 64 žúp pod vedením Lászloá Torockaya. Na svojej internetovej stránke hnutie vyzvalo na krvavú pomstu za sobotňajší zákrok slovenskej polície proti maďarským fanúšikom v Dunajskej Strede. „Národ, ktorý sa v takejto situácii nepostaví na odpor a nepostará sa o odvetu, ten vymrie. Nezabúdajme, že po futbalovom zápase Chorvátsko – Srbsko v Záhrebe, ktorý sa odohral až za zarážajúco podobných okolností, vypukla juhoslovanská vojna, vďaka ktorej si Chorváti vybojovali slobodu. Je načase, aby sme sa aj my vzopreli,“ uvádza sa vo vyhlásení na stránke.

Podľa Toroczkayovho hnutia „slovenská okupačná moc a slovenskí šovinisti prekročili v Dunajskej Strede všetky medze. To je otvorené vyhlásenie vojny, preto vyzývame na povstanie všetkých Maďarov na svete. Na Hornej zemi preliali maďarskú krv, preto vykonáme krvnú pomstu,“ vyhráža sa hnutie.

Toroczkay pre Pravdu odmietol vysvetliť, na aké povstanie vyzýva. „Slovenským denníkom rozhovor nedám, spravte rozhovor s tými, ktorí nariadili zásah v Dunajskej Strede,“ odkázal.

Diskutuje: Ako riešiť vyhrotené slovensko-maďarské vzťahy,
ktoré sa prejavujú už aj násilím na štadióne?“:[http://tema.pravda.sk/…ite-442.aspx]

Napriek plamenným prejavom, ktoré zaznievali z provizórnej tribúny oproti budove veľvyslanectva, k nijakým násilnostiam neprišlo. Ambasádu strážili zásahové jednotky polície. Ulica bola z oboch strán pre dopravu uzavretá a strážcovia poriadku púšťali účastníkov až po osobnej prehliadke.

Približne päťsto extrémistov protestovalo pred...
Približne päťsto extrémistov protestovalo pred...
+5Približne päťsto extrémistov protestovalo pred...
debata chyba