USA v Grónsku stratili jadrovú bombu

Pred štyridsiatimi rokmi sa v severnom Grónsku zrútil americký bombardér so štyrmi jadrovými bombami a jedna z nich sa stratila. Uviedla to na svojich internetových stránkach britská rozhlasová stanica BBC. USA vždy tvrdili, že sa našli všetky štyri bomby.

11.11.2008 10:47
debata

Strategický bombardér B-52 sa podľa všetkého zrútil kvôli technickej poruche v januári 1968 pri americkej leteckej základni v Thule. Zúčastnil sa jednej z pravidelných misií, ktorých úlohou počas studenej vojny bolo viesť odvetný úder proti Moskve v prípade ruského jadrového útoku na spojencov USA.

V troskách sa podarilo nájsť tri atómové bomby, ale štvrtú neobjavili ani za pomoci ponorky a ďalšej techniky. Americkí odborníci nakoniec usúdili, že rádioaktivita sa v tak ohromnom množstve vody rozpustila a žiadne nebezpečenstvo nehrozí, uviedla BBC s odvolaním sa na odtajnené dokumenty.

Spojené štáty ani Dánsko, ktorému Grónsko patrí, sa k správe doposiaľ nevyjadrili.

Grónsko je súčasťou Dánskeho kráľovstva so samosprávou v otázke vnútorných záležitostí. V kompetencii Dánska zostala zahraničná politika, obrana a spravodlivosť. V Grónsku žije okolo 60 tisíc obyvateľov.

debata chyba