Voľby vo Venezuele môžu skončiť uväznením opozície

Venezuelčania si v nedeľu volia nových starostov a guvernérov. Na voľby sa analytici pozerajú ako na test popularity krajne ľavicového prezidenta Huga Cháveza rok po tom, ako protiamerický líder nezískal podporu obyvateľov v referende o rozšírení jeho právomocí.

23.11.2008 11:11
Venezuela, voľby, Chávez Foto:
Predvolebná kampaň prezidenta Huga Cháveza vo Venezuele.
debata

Podľa prieskumov Chávezova Spojená socialistická strana Venezuely získa väčšinu štátov a miest, o niektoré ďalšie však môže prísť. Dôvodom môže byť obava Venezuelčanov o stupňujúcu sa kriminalitu v krajine, korupciu a ekonomickú situáciu.

Chávez, ktorý v najvyššom štátnom úrade pôsobí už 10 rokov, precestoval celú krajinu v snahe získať podporu voličov pre kandidátov svojej strany. „V hre je môj osud… To, či bude Chávez naďalej vládnuť Venezuele, závisí od toho, čo sa udeje 23. novembra,“ vyhlásil nedávno prezident.

Rozdrobené opozičné skupiny medzitým súhlasili so zjednotením v snahe zvýšiť svoje šance na víťazstvo. Ich kandidáti sa uchádzajú o podporu v 20 z 22 guver­nérskych krajov a vo viac ako 200 z celkového počtu 328 venezuelských miest a obcí. Opozícia v súčasnosti kontroluje len dva štáty – severozápadnú Zuliu a severovýchodný štát Nueva Esparta, ďalšie štyri sú v rukách Chávezových odporcov.

Prieskumy naznačujú, že opoziční kandidáti by mohli získať 5 až 7 guvernérskych kresiel. Podľa pozorovateľov ide ale vo väčšine prípadov o územia bohaté na ropu ako Caracas, prípadne o veľké a vplyvné štáty. Chávez sa už nechal počuť, že oponentov pošle do väzenia, alebo pošle do ulíc tanky, ak jeho strana prehrá v husto obývanom severozápadnom štáte Carabobo.

Päťdesiatštyriročný Chávez sa v roku 1992 neúspešne pokúsil o štátny prevrat voči prezidentovi Carlosovi Andrésovi Pérezovi a následne putoval do väzenia. Skorumpovaný Pérezov režim padol o rok neskôr a Chávez sa po voľbách v roku 1998 stal venezuelským prezidentom. V roku 2002 stál tento ľavicový politik na opačnej strane barikády, kedy sa pokúsili zvrhnúť jeho. Po dvoch dňoch sa však opäť vrátil k moci a odvtedy postupuje voči svojim oponentom oveľa tvrdšie ako kedykoľvek predtým. 17 miliónov Venezuelčanov teraz rozhodne o ďalšom osude krajiny. Volebné miestnosti sa otvoria o pol dvanástej stre­doeurópskeho ča­su.

debata chyba