Prezidentov tajomník: Sporím sa so šéfom aj každý deň

„Keby počúval niekto naše debaty s prezidentom Václavom Klausom za dverami, môže mať pocit, že keď vyjdeme, bude nám chýbať ruka či noha,“ povedal pre Pravdu tajomník hlavy štátu Ladislav Jakl.

27.11.2008 09:55
Bush v Prahe Foto:
ilustračné foto - Václav Klaus a George Bush
debata

Ako sa spolupracuje s prezidentom Václavom Klausom?

<A> Som v jeho blízkosti už 11 rokov a musím povedať, že sa mi s ním spolupracuje dobre. Inak by som to asi tak dlho nerobil. Sú dva dôvody, prečo pri tejto práci zostávam. Po prvé je Václav Klaus človek, ktorý si rád vypočuje aj vyhrotené, ale dobre podložené stanoviská a názory. Rád počúva ľudí, ktorí si stoja za svojimi slovami a dokážu sa o nich pohádať.

A druhý dôvod?

Veľmi mi vyhovuje, že niekedy bývajú naše debaty veľmi ostré, konfliktné. Keby nás niekto počúval za dverami, tak bude mať z nás pocit, že keď vyjdeme, bude chýbať ruka či noha. V skutočnosti, keď sa zmení téma, začína sa vždy od nuly. Bez akéhokoľvek pocitu ublíženia. Obávam sa, že za tie roky, odkedy Klaus pôsobí vo verejných funkciách, mnoho jeho predošlých spolupracovníkov nevedelo tento štýl uniesť. Podľa mňa si odnášali od neho nejakú domnelú krivdu.

Hovoríte, že mávate ostré diskusie. O čom ste sa naposledy pochytili?

To je takmer na každej porade. Svojich spolupracovníkov si zvoláva niekedy aj niekoľkokrát za deň, aby sme si otvorene vymenili stanoviská. Pri dôležitých dokumentoch sa sporíme o každú vetu. Nielen ja, ale minimálne ďalší dvaja jeho najbližší spolupracovníci. Podporujeme určité myšlienky, ktorých je on nositeľom a podľa mňa ich najlepšie a najefektívnejšie presadzuje. Nejde o to, že by sme všetci okolo neho boli nejakými osobnými fanúšikmi Klausa a bezvýhradne súhlasili so všetkým, čo povie.

Čo vie Klausa nahnevať?

Je to pracovitý človek. Preto aj veľmi náročný. Nemá rád lajdáctvo, keď niekto nevenuje dôležitým veciam dostatočnú pozornosť, urobí ich neskoro a ešte odflinká. To mu určite veľmi prekáža. A prekáža mu to oveľa, oveľa viac ako odlišné názory.

Čo ho dokáže rozveseliť?

Hoci sa o ňom často hovorí, že nemá zmysel pre humor, má svojich obľúbených autorov karikatúr, ako sú Jiří Slíva či Ivan Steiger. Ak narazí na ich vydarené dielo, sám ho odkopíruje a rozdáva nám ho.

debata chyba