Havlov poradca: Nechcem si Klausom skrátiť život

„S prezidentom Václavom Klausom sa vychádza ťažko, ak nie ste jeho fanúšik,“ povedal pre Pravdu Jiří Pehe, ktorý pôsobil ako poradca exprezidenta Václava Havla.

27.11.2008 10:01
Klaus Foto:
Václav Klaus
debata

Ako sa spolupracuje s Václavom Klausom?

Bol som v tíme predchádzajúceho prezidenta Václava Havla a musím povedať, že nie vždy to bolo úplne jednoduché. Nebol to však vtedy len jeho problém, ale možno aj Havlov, ktorý sa síce snažil, aby s Klausom mali korektné vzťahy, ale určite jeho spoločnosť nevyhľadával a na stretnutia s ním sa netešil. Myslím si, že keď nie ste jeho fanúšik a nie ste s ním na rovnakej vlne, je s ním veľmi ťažké vychádzať. Na iné názory totiž reaguje určitou aroganciou a snahou zosmiešniť protivníka.

Je pravda, že pripravujete knihu o súčasnom českom prezidentovi?

Nie je to celkom tak. O knihu o Klausovi ma skôr ustavične žiadajú niektorí vydavatelia. Niečo som už aj začal písať, ale pravda je taká, že som sa to rozhodol odložiť. Nechcelo sa mi stráviť pol roka alebo aj viac času nad človekom, ktorý vo mne, úprimne povedané, vzbudzuje skôr negatívne reakcie. Nechcel som si ním skrátiť život.

Nie je to však tak, že s Klausom sa dá dobre diskutovať, lebo má rád vyhranené a podložené názory, aj keď sú iné ako jeho?

On kritiku bez veľkých problémov znesie, je to však preto, že sa po ňom jednoducho zvezie a nezasiahne ho. Keďže je presvedčený len o svojej pravde, Klaus pred kritikou neutečie, ale nič si z nej ani nevezme, preto iné názory vlastne pomerne dobre znáša.

Viete, čo dokáže hlavu štátu nahnevať?

Povedal by som, že ho dokáže naštvať výpad v priamom konflikte, na ktorý nie je pripravený. Sú tiež určité témy, na ktoré reaguje emocionálne, ako je prístup k Európskej únii či ku globálnemu otepľovaniu. Tu je veľmi motivovaný a vie byť skutočne nepríjemný.

Trúfnete si povedať, čo ho dokáže rozveseliť?

To skutočne neviem. Nemyslím si, že by mal nejaký vyvinutý zmysel pre humor. Netvrdím, že sa nejako neprejavuje v okruhu najbližších. Pri vystupovaní na verejnosti sa však jeho zmysel pre humor obmedzuje na ironický pichľavý štýl. Len sem-tam som ho videl srdečne sa zasmiať či uťahovať si zo seba. On sa berie vážne.

debata chyba