'Klausovci' inšpirovaní írskym NIE zakladajú novú stranu, Libertas.cz

Ľudia okolo zakladateľa českej ODS a aktuálneho českého prezident Václava Klausa majú v pláne vytvorenie novej pravicovej politickej strany, ktorej agendou by mal byť odpor voči politike Európskej únie a jej reformnej Lisabonskej zmluve. Podľa českých médií by strana mala niesť meno Libertas.cz a mohla by sa zúčastniť už na budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu.

27.11.2008 15:03
Český prezident Václav Klaus. Foto:
Český prezident Václav Klaus.
debata

Libertas.cz by podľa týchto informácií mala úzko spolupracovať s írskym hnutím podnikateľa Decalana Ganleyho Libertas, ktoré sa veľkou mierou pričinilo o zamietavý postoj ostrovnej krajiny v júnovom referende o Lisabonskej zmluve.

Klausa inšpirovali Íri, Topolánek to čakal

Špekulácie podporuje i fakt, že Klaus sa počas nedávnej oficiálnej návštevy Írska s Ganleym osobne stretol. Ír sa taktiež vyjadril, že chce svoj projekt, ktorého cieľom je zabránenie ratifikácii Lisabonu, rozšíriť aj do ďalších členských štátov únie.

Český premiér Mirek Topolánek reagoval na tieto informácie chladne, pričom uviedol, že ho nijakým spôsobom neprekvapujú a so vznikom novej strany dokonca počíta.

debata chyba