Chávez a Medvedev sa vyobjímali a potom odštartovali vojenské cvičenie

Ruský prezident Dmitrij Medvedev mal počas svojho turné v Latinskej Amerike na programe návštevu krížnika Peter Veľký spoločne so svojim venezuelským partnerom Hugom Chávezom, aby symbolicky odštartovali venezuelsko-ruské námorné cvičenie. Medvedev pricestoval do Caracasu v stredu večer a vo štvrtok večer odchádza na Kubu, ktorá je jeho poslednou zastávkou v Latinskej Amerike.

27.11.2008 18:40
Hugo Chávez, Dmitrij Medvedev Foto:
Venezuelský prezident Hugo Chávez a jeho ruský kolega Dmitrij Medvedev si padli do náručia.
debata

„Nie je to proti nikomu, iba uplatňujeme naše právo. S Ruskom budeme naďalej spolupracovať v oblasti strategickej obrany,“ povedal Chávez pred námorným cvičením. Na cvičení v Karibskom mori, ktoré sa uskutoční 1. až 3. decembra, budú okrem Petra Veľkého aj ďalšie tri ruské lode vrátane torpédoborca Admirál Čabanenko.

Obaja požadujú multipolárny svet

Medvedev a Chávez v stredu vyhlásili, že budú viac spolupracovať na vytvorení „multipolárneho“ sveta. Prezidenti podpísali sériu dohôd vrátane zmluvy o spolupráci pri mierovom využívaní jadrovej energie. Hoci nepodpísali nijaké zbrojné kontrakty, Medvedev vyhlásil, že vojenská spolupráca medzi Moskvou a Caracasom bude pokračovať.

debata chyba