Napätie v Thajsku rastie, tisíce turistov čakajú na evakuáciu

Tisíce zahraničných turistov sa naďalej proti svojej vôli nachádzajú na území Thajska, ktoré sa zmieta vo vnútropolitických rozporoch. Zahraničné vlády naliehajú na Bangkok, aby situáciu urýchlene riešil. Niektoré štáty pre svojich občanov vysielajú špeciálne lietadlá, tie však kvôli blokáde letísk nemajú kde pristáť.

30.11.2008 17:58 , aktualizované: 18:04
protest v Thajsku Foto: ,
ilustračné foto, protesty v Thajsku
debata

Na letiskách Suvarnabhumi a Don Muang vyhlásila thajská vláda mimoriadny stav. Letiská sú obsadené „žltými“ protivládnymi aktivistami. Polícia však voči nim nijako nezasiahla, rozkazy vlády takmer ignoruje a deklaruje, že nemieni používať zbrane a momentálne je „v procese vyjednávania“.

Napätú situáciu v Thajsku vyostril v nedeľu útok na demonštrantov pred sídlom thajskej vlády v Bangkoku. Podľa policajných informácii explodoval pred budovou parlamentu granát, ktorý zranil 54 ľudí; 4 ťažko. Sídlo vlády obliehajú už od augusta prívrženci opozície, ktorí žiadajú odstúpenie premiéra Somčai Wongsawata V Bangkoku medzitým pokračuje okupácia dvoch letísk, ktoré obsadili protivládni demonštranti.

Thajské hnutie Ľudová aliancia za demokraciu (PAD) v máji začalo kampaň s cieľom zvrhnúť demokraticky zvolenú vládu s tvrdením, že ide o figúrky v rukách zvrhnutého bývalého premiéra Thaksina Šinawatru. PAD v auguste obsadila budovu vlády a tento týždeň svoje protesty preniesla na medzinárodnú scénu okupovaním dvoch bangkockých letísk.

Odškodné 1400 korún

Viacero zahraničných vlád, ktorých občania v značnom počte uviazli v Thajsku, vy­jadruje svoje znepokojenie a nalieha diplomatickými cestami na Bangkok, aby situáciu urýchlene riešil. Thajsjké vládne miesta preto v nedeľu prisľúbili, že zorganizujú odlety turistov a biznismanov čo najrýchlejšie a využijú na to všetky vhodné letiská v krajine. Dovtedy má každý uviaznutý cudzinec dostať z vládnych zdrojov príspevok vo výške približne 1400 Sk, ktorý mu má pomôcť prekonať čas strávený čakaním na odlet.

„Vyzívam všetkých občanov Thajska, aby cudzincom uviaznutým v krajine pomáhali ako sa len dá,“ povedal thajský minister turzimu Vírasak Kohsurat. „Je to dobrá príležitosť ukázať v danej situácii, že náš priateľský vzťah k cudzincom sa nezmenil,“ doplnil.

Španielsko vysiela lietadlá na repatriáciu viac ako 500 španielskych občanov z Thajska, ktorí v krajine zostali preto, že bangkocké letiská zablokovali demonštranti. Podľa nedeľňajšieho vyhlásenia rezortu zahraničia prevoz Španielov z Thajska koordinuje premiér José Luis Rodriguez Zapatero s ministerstvami zahraničia a obrany. Do Thajska „v čo najskoršom čase“ vyštartujú dve vojenské lietadlá a jedno lietadlo spoločnosti Iberworld, uvádza sa vo vyhlásení. Nehovorí sa v ňom však, na ktorom thajskom letisku pristanú. Španielska verejnoprávna televízna stanica TVE citovala veľvyslanca v Thajsku Juana Manuela Lópeza Nadala, ktorý povedal, že evakuácia by sa mohla začať v pondelok.

Veľvyslanci EÚ v Thajsku v sobotu vo vyhlásení uviedli, že v krajine pre blokádu letísk uviazlo viac ako 100 tisíc cestujúcich. Letiská obsadili stúpenci thajského hnutia Ľudová aliancia za demokraciu (PAD) , ktorá v máji začalo kampaň s cieľom zvrhnúť terajšiu vládu s tvrdením, že ide o figúrky v rukách zosadeného bývalého premiéra Thaksina Šinawatru. Thajský premiér Somčai Wongsawat vyhlásil na oboch letiskách mimoriadnu situáciu . Polícia zatiaľ proti demonštrantom nezakročila.

debata chyba