Teroristi z Guantánama plánujú priznanie

Aj tvrdí radikáli niekedy zmäknú. Päť islamských zajatcov, ktorých USA vinia z prípravy teroristických útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001, sa rozhodlo, že sa priznajú. Oznámili to vojenskému sudcovi. Otázkou však ostáva, či skôr ako o "zmäknutie" nejde o špekuláciu podozrivých.

10.12.2008 08:10
Terorista Foto:
Líder teroristov Chálid Šajch Muhammad po zatknutí v roku 2003.
debata

„Všetci piati sme sa zhodli na žiadosti o bezodkladný výsluch pred súdom, aby sme sa mohli priznať. Je to naše slobodné rozhodnutie,“ cituje AP z listu. Radikáli zároveň žiadajú odvolať súdom určených obhajcov a zrušiť kroky, ktoré advokáti urobili v ich mene.

V tejto súvislosti agentúra Reuters nevylučuje, že Chálid Šajch Muhammad, Alí Abdal Azíz, Ramzí bin Šibh, Mustafá Ahmad Havsáví a Válid Attaš majú pocit, že zvolením Baracka Obamu za prezidenta USA sa naskytla možnosť oddialiť ich popravu. Obama sa totiž vyslovil za uzatvorenie Guantánama a odovzdanie súdnych procesov do rúk štandardných vojenských a civilných súdov na americkej pevnine.

Americké väzenie Guantánamo leží v rovnomennom zálive na Kube. Najmladší väzni majú 13 až 15 rokov. Sú podozriví z príslušnosti k teroristickej sieti Al-Kajdá. Väznicu zriadili v roku 2002 po Bushovom vyhlásení vojny proti terorizmu. Niektorí väzni sú zatknutí už viac ako päť rokov bez obvinenia. Za šesť rokov existencie tu spáchali samovraždu štyria väzni.

Sudca Steven Henley reagoval na list obvinených zapochybovaním, či mu zákon o súdnych procesoch na Guantáname umožňuje prijať priznanie v prípade, že obvineným hrozí trest smrti. Ak by sa aj pätica mohla priznať, musí sa podľa sudcu uskutočniť niekoľko automatických odvolaní. A tak hroziaci trest smrti by sa mohol vykonať nie skôr ako o niekoľko rokov. Rozhodnutie priznať sa môže podľa viacerých pozorovateľov vyplývať aj z neskrývanej túžby obvinených teroristov stať sa mučeníkmi.

Priznaniachtiví radikáli čelia 2 973 obvineniam z vraždy, za každú z obetí útoku z 11. septembra. Ich líder Chálid Šajch Muhammad, považovaný za tretieho muža v hierarchii teroristickej siete Al-Kajdá, sa už pred vyšetrovateľmi priznal, že patrí medzi strojcov útoku a podieľal sa aj na ďalších asi 30 akciách vrátane útoku na Svetové obchodné stredisko (1993). Zatkli ho na základe anonymného udania v roku 2003 v Pakistane.

„Dúfam, že sa nám pozrú do tváre a my späť do tých ich,“ povedala pre BBC Maureen Santorová, ktorej syn, hasič Christopher, zahynul pri zásahu vo Svetovom obchodnom centre.

debata chyba