Kubiš s Gönczovou vymysleli cenu za zlepšenie vzťahov medzi štátmi

Ministri zahraničných vecí Slovenska a Maďarska chcú pomôcť zlepšiť vzťahy udeľovaním pamätnej plakety s odmenou dvetisíc eur. Uviedla to po rokovaní Jána Kubiša a Kingy Gönczovej v Budapešti televízia TA3. Memorandum o vzniku ocenenia za prínos k rozvoju slovensko-maďarských vzťahov podpísali v pondelok.

15.12.2008 16:23 , aktualizované: 18:03
Ján Kubiš a Kinga Gönczová Foto:
Ministri zahraničných vecí Slovenska a Maďarska Ján Kubiš a Kinga Gönczová.
debata

Ministri sa zhodli, že vzťahom by pomohla aktívnejšia zmiešaná komisia pre menšiny. Komisia je jednou z jedenástich, ktoré vznikli na základe zmluvy o priateľstve a spolupráci medzi SR a MR. Dohodli sa aj na „systéme varovania“, ktorý by mal predchádzať vyhroteniu konfliktov medzi Slovenskom a Maďarskom, informovala TA3.

„Je nevýhodné, keď akákoľvek z otvorených otázok, nielen menšinových, je okamžite spolitizovaná a dostáva sa až na európsku úroveň,“ povedal minister zahraničných vecí Ján Kubiš.

Obe strany začnú pripravovať ďalšie rokovanie predsedov vlád Roberta Fica a Ferenca Gyurcsánya. Kubiš povedal, že zatiaľ neurčili termín. Stretnúť by sa mali v prvej polovici budúceho roka v Maďarsku.

Maďarsko opäť nastolilo problém policajného zásahu proti maďarským fanúšikom v Dunajskej Strede. Od Slovenska stále čaká dôkaz, že zásah bol oprávnený. Slovenská polícia tvrdila, že má takýto záznam, doteraz ho nepredložila. Vedúci tlačového odboru vlády Braňo Ondruš v týždenníku Slovo napísal, že záznam neexistuje. „Je zbytočné neustále ventilovať, či je nejaký záznam alebo nie,“ povedal dnes Kubiš.

Gönczovej aj v následnom vystúpení v maďarských televíziách zopakoval, že by sa nemala zahmlievať podstata, že zbití neboli fanúšikovia, ale „extrémisti a grázli“. „Najprv si musíme vyjadriť, o čo tam išlo. Tam neboli žiadni dobrodušní fanúšikovia, ktorí si prišli pozrieť futbal medzi Slovanom a Dunajskou Stredou, ale boli to extrémisti, ktorí prišli s istým zámerom a to sa im podarilo naplniť,“ dodal Kubiš s tým, že polícia zatkla aj násilníkov zo Slovenska.

Kubiš maďarskej ministerke vysvetlil, prečo premiér Fico odmietol všetkých šesť návrhov maďarského partnera. Ako uviedol, tak rozsiahle návrhy, ktoré idú tak hlboko do legislatívy druhého štátu, nemožno len tak hodiť na stôl a urobiť z nich vec verejnej diskusie. V mene vlády a premiéra Fica odmietol vytváranie nových mechanizmov a inštitúcií vrátane menšinového ombudsmana. Slovenskí občania maďarskej národnosti sa môžu obracať na verejného ochrancu práv tak, ako každý iný. Len ak by sa súčasný ombudsman ukázal ako neefektívny pre problémy menšín, SR by uvažovala o ďalšom.

Kubiš a Gönczová v Budapešti hovorili aj o stavaní hraničných mostov na rieke Ipeľ a plánoch na nový most cez Dunaj pri Komárne. Kubiš povedal, že čo najskôr navrhne rokovanie odborníkov príslušných ministerstiev, aby sa dohodli na lokalite a technickej príprave stavby. Mali by sa zísť ešte pred februárovou zmiešanou komisiou pre infraštruktúru.

Minister zahraničných vecí schôdzku s Gönczovou označil za otvorenú a srdečnú. „Dôležité je, že sa objavujú náznaky dobrej vôle nielen diskutovať, ale aj hľadať spoločnými krokmi riešenia otázok v širokom kontexte. My takúto spoluprácu potrebujeme najmä v dnešných dobách, keď prioritou pre všetky naše krajiny, pre Slovensko, predpokladám pre Maďarsko a pre našich občanov je, ako čeliť finančnej a hospodárskej kríze,“ cituje ho TA3. Obe strany by sa podľa neho mali snažiť, aby sa rozvíjala napríklad cezhraničná spolupráca a spoločne urobili všetko pre to, aby z krízy vyšli „s čím menej odratými ušami“.

debata chyba