McCain dáva od Palinovej ruky preč

Chcel z nej spraviť viceprezidentku, nevie však, či by bola dobrou prezidentkou. Porazený kandidát v amerických prezidentských voľbách John McCain si nie je istý, či Sarah Palinová získa jeho podporu, ak sa o štyri roky bude uchádzať o Biely dom. McCain to povedal pre televíziu ABC.

15.12.2008 21:39
McCain, Palinová Foto:
Republikánsky prezidentský kandidát na amerického prezidenta John McCain a jeho nominovaná viceprezidentka Sarah Palinová.
debata

„Nemôžem povedať niečo také,“ odvetil McCain na priamu otázku, či by sa Palinová mohla spoliehať na jeho podporu. ,,Máme viacero skvelých mladých guvernérov. Myslím si, že títo guvernéri prevezmú v Republikánskej strane časom opraty," povedal. Palinovú, ktorá je guvernérkou Aljašky, si pritom vybral do svojho volebného tímu. Ak by sa McCain stal prezidentom a niečo by sa mu stalo, prezidentské kreslo by prevzala práve Palinová.

Medzi nádejami republikánov McCain menoval guvernéra Minnesoty Tima Pawlentyho. Ten bol pôvodne favoritom na viceprezidentskú nomináciu, McCain však napokon uprednostnil Palinovú.

Aljašskú guvernérku mnohí obviňovali z toho, že na úlohu viceprezidentskej kandidátky ešte nedorástla a svojou neskúsenosťou, prostorekosťou a nepripravenosťou ,,pomohla" republikánom prehrať voľby.

„Je to však mylný pohľad,“ povedal pre Pravdu politológ Matthew Wilson z Južnej metodistickej univerzity v Texase. „Jej dosah na republikánske šance bol minimálny. Na jednej strane jej očividná neskúsenosť a menší škandál z čias guvernérovania na Aljaške priniesli McCainovmu tímu neželanú zápornú publicitu. Na druhej strane vyburcovala republikánsku základňu a McCainovej kandidatúre priniesla veľmi potrebné nadšenie. Na konci sa tieto dva faktory zrejme vynulovali.“

McCain svoj výber počas predvolebnej kampane obhajoval a chválou na Palinovej adresu nešetril ani počas svojho prvého veľkého nedeľného rozhovoru od porážky v novembrových voľbách.

„Nepochybujte o mojom obdive a mojom rešpekte k Palinovej,“ povedal. „A nepochybujte ani o mojom názore na jej politickú životaschopnosť. Ale v tejto chvíli, opakujem… moja mŕtvola je ešte stále teplá, viete,“ vyhol sa aj po druhý raz vyjadreniu podpory pre Palinovej možnú prezidentskú kandidatúru.

Aljašská guvernérka zažiarila ešte krátko po voľbách na stretnutí republikánskych guvernérov, kde vyjadrila ochotu stať sa líderkou novej Republikánskej strany, ale potom sa stiahla do úzadia. „Palinová je určite ambiciózna, no len ťažko v nej môžete vidieť zjednocujúcu postavu, okolo ktorej sa republikáni zomknú,“ myslí si Wilson. "Pre Palinovú bude veľmi zložité vystupovať ako osoba, ktorú budú za schopnú považovať všetky tri hlavné prúdy v strane.

Spravodlivo, či nespravodlivo, na verejnosti sa už skôr vžil jej obraz ako intelektuálne plytkej političky. Bude to pre ňu ťažké zmeniť, najmä ak sa vráti do provinčnej aljašskej politiky," vysvetľuje politológ.

Palinová, ktorá sa ocitla v zozname televízie ABC desiatich najfascinujúcejších ľudí uplynulého roka, však ešte v politike nemusela povedať posledné slovo. „Mala by sa však čo najskôr uchádzať o úrad vo Washingtone,“ zvažuje Palinovej možnosti Wilson. „Teraz ju najviac potápa, že nemá skúsenosti so zahraničnou politikou a ani sa o ňu nezaujíma. Ak by sa stala napríklad senátorkou, získala by celoštátne pôsobisko, na ktorom by mohla preukázať svoje znalosti a svoj rast,“ hovorí Wilson o recepte, ktorý pomohol Hillary Clintonovej stať sa z prvej dámy akceptovanou političkou.

„Ako senátorka by sa mohla stať vedúcou osobnosťou, okolo ktorej sa konzervatívne hnutie zjednotí. Ak však zostane aljašskou guvernérkou, len ťažko môže uvažovať o prípadnej prezidentskej kandidatúre,“ dodáva politológ.

debata chyba