Strojcu genocídy v Rwande odsúdili na doživotie

Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu uznal za vinného bývalého plukovníka Theonesta Bagosoru z genocídy a odsúdil ho na doživotné väzenie. Bagosora viedol hutuuské milície Interahamwe, ktoré v roku 1994 v Rwande zmasakrovali približne 800-tisíc Tutsiov a umiernených príslušníkov kmeňa Hutuu.

18.12.2008 12:15
Bagosora Foto: ,
Bývalý plukovník Theonesto Bagosora
debata

Podľa vyšetrovateľov sa Bagosora, predtým riaditeľ kabinetu na ministerstve obrany, ujal vojenskej a politickej kontroly v Rwande po tom, čo bolo zostrelené lietadlo prezidenta Juvénala Habyrimanu. Zostrelenie lietadla s hutuuským prezidentom na palube 6. apríla 1994 stálo na počiatku genocídy.

V obžalobe sa okrem iného uvádzalo, že Bagosora ešte pred začiatkom genocídy opustil mierové rokovania v Tanzánii s tým, že sa vracia do Rwandy, aby „pripravil apokalypsu“. Obžalovaný svoju vinu a podiel na genocíde popieral. Tribunál sídliaci v Arushe ho však uznal za vinného tak z genocídy, ako aj zo zločinov proti ľudskosti a z vojnových zločinov.

Okrem Bagosoru odsúdili aj švagra bývalého prezidenta Habyarimanu a obchodníka Protaisa Zigiranyiraza, známeho aj ako Monsier Z. Súd ho poslal do väzenia na dvadsať rokov.
Zigiranyirazo bol obžalovaný z toho, že sa ako príslušník Akazu, mocnej elity členov vládnucich hutuuských rodín, podieľal na plánoch vyvraždenia menšinových Tutsiov. Vyvražďovania opozičných Tutsiov sa mal Zigiranyirazo zúčastniť ešte pred začiatkom genocídy. Ďalej bol obvinený z vyzbrojovania a výcviku milícií Interahamwe.

Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu zradila Bezpečnostná rada OSN v novembri 1994 a začal pracovať o tri roky neskôr. Do jeho jurisdikcie spadajú závažné zločiny spáchané na území Rwandy v roku 1994. Súd zatiaľ rozhodol v 34 prípadoch. V piatich z nich obžalovaných zbavil obvinenia.

Do konca tohto roku by mal tribunál ukončiť svoju činnosť v súdoch prvej inštancie a do roku 2010 by mal rozhodnúť o všetkých odvolaniach. Valné zhromaždenie OSN rokuje o tom, či mandát súdu predĺžiť.

debata chyba