Izrael masívne bombarduje Gazu, vyše 200 obetí je iba začiatok

Počet obetí izraelských leteckých útokov na palestínske Pásmo Gazy vzrástol na vyše 200. Podľa palestínskych bezpečnostných zdrojov zahynulo pri náletoch najmenej 205 Palestínčanov, ďalších 300 je zranených, z toho 120 je vo vážnom stave. Izraelský minister obrany Ehud Barak hovoril v Jeruzaleme o zhruba 150 obetiach izraelských náletov.

27.12.2008 12:48 , aktualizované: 20:45
Izrael, Pásmo Gazy Foto:
Palestínsky chlapec hádže kamene do izraelských vojakov.
debata

Zároveň potvrdil, že útoky budú pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, a že sa možno v nasledujúcich dňoch ešte zintenzívnia. Izrael útoky označuje za odvetu za neprestávajúce raketové útoky zo strany palestínskych militantov z teroristického hnutia Hamás, ktoré Pásmo Gazy ovláda.

„Naše letectvo spustilo masívny útok na infraštruktúru Hamásu v Pásme Gazy s úmyslom zastaviť teroristické útoky proti izraelským civilistom, ktoré prebiehali posledné týždne,“ uviedol hovorca izraelskej armády Avi Benajahu. „Toto je ešte len začiatok operácie, ktorú sme spustili na základe rozhodnutia bezpečnostného kabinetu,“ povedal hovorca. V súvislosti s útokom nemá armáda vypracovaný žiadny konkrétny časový plán, bude trvať tak dlho, ako to bude potrebné.

Podľa agentúr AFP a AP nie sú zatiaľ žiadne známky toho, že by zároveň s leteckými útokmi prebiehala aj pozemná ofenzíva. Izrael pred útokom na Pásmo Gazy v minulých dňoch varoval, okrem iného aj ústami ministerky zahraničných vecí Cipi Livniovej. Keďže však Izrael volil podobnú rétoriku aj v minulosti, masívny útok podľa miestnych médií Palestínčanov nesmierne prekvapil.

Hamás tvrdí, že najmenej 70 ľudí zahynulo pri útokoch priamo v meste Gaza, ostatných 50 na iných miestach Pásma Gazy. Ďalších najmenej 100 ľudí bolo pri izraelských útokoch zranených. Podľa izraelskej armády sú cieľmi útokov len stanovištia Hamásu. Hnutie už vydalo vyhlásenie, podľa ktorého sú už všetky jeho bezpečnostné stanovištia zničené. Agentúra AFP tvrdí, že izraelské lietadlá si vybrali za cieľ najmenej 30 rôznych cieľov v Gaze.

Útoky sa začali okolo 09.30 miestneho času (10.30 SEČ). Izrael podľa stanoviska armády vopred pred útokmi varoval obyvateľov Pásma Gazy. Za prípadné obete medzi civilistami, ku ktorým môže dôjsť najmä ak sa militanti z Hamásu budú skrývať v civilných objektoch, je podľa izraelskej armády „zodpovedný len a len Hamás“.

Hamás: Budeme bojovať do poslednej kvapky krvi

Palestínske teroristické hnutie Hamás, proti ktorému Izrael spustil leteckú ofenzívu, sľubuje odvetu. „Vyzývame všetky jednotky, aby sa pomstili nepriateľovi,“ oznámil pred malou chvíľou v rozhlasovej stanici Hamásu hovorca hnutia Fawzí Barhúm. Hamás bude podľa neho bojovať „do poslednej kvapky krvi“.

Hamás aj Izrael už potvrdili odvetné raketové útoky na Izrael. Podľa Hamásu dopadlo na územia Izraela už zhruba desať rakiet, z nich najmenej štyri odpálili samotné sily Hamásu. Podľa izraelskej armády dopadli zatiaľ na územie Izraela tri palestínske rakety a dve mínometné strely. Zranenia utrpela zatiaľ len jedna osoba, staršia žena z mesta Netivot.

Palestínčania odnášajú svojich blízkych.
Palestínsky chlapec hádže kamene do izraelských...
+7Členovia hnutia Fatah demonštrujú proti...
debata chyba