Izrael pripravuje pozemnú ofenzívu, Palestínčania utekajú do Egypta

Palestínčania z Pásma Gazy, ktoré od soboty zažíva letecké útoky izraelskej armády, v nedeľu na niekoľkých miestach prelomili bezpečnostnú bariéru na hraniciach s Egyptom a po stovkách prúdia do tejto krajiny.

28.12.2008 08:46 , aktualizované: 18:31
izrael, Palestína Foto: ,
Protiizraelská demonštrácia pred univerzitou v Káhire.
debata

Informuje o tom s odvolaním sa na očitých svedkov na oboch stranách hranice agentúra AP. Na hranicu bolo povolaných najmenej 300 pohraničníkov, ktorí sa Palestínčanov snažili zahnať streľbou. Niekoľko ľudí pri streľbe utrpelo zranenia, píše AP.

Hranice medzi Egyptom a Pásmom Gazy prelomili Palestínčania najmenej na piatich rôznych miestach. Minimálne na jednom z nich použili na strhnutie bariéry buldozér. Krátko predtým pohraničnú oblasť bombardovalo izraelské letectvo s cieľom zničiť podzemné tunely, ktorými Palestínčania pašujú do Pásma Gazy zbrane a iné zakázané veci.

Počet obetí izraelských leteckých útokov na palestínske Pásmo Gazy sa zvýšil na 271, ďalších 620 ľudí bolo zranených. Informoval o tom šéf zdravotnej záchrannej služby v Pásme Gazy Muavíjá Hasanín.

Izraelské letecké útoky na Pásmo Gazy tak pokračovali aj v noci zo soboty na nedeľu. Jeden z nich zasiahol vojenský objekt blízko pri hraničnom priechode Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom, cieľom ďalšieho bola mešita v Gaze, kde sa údajne ukrývali teroristi. Celkovo podnikla izraelská armáda v noci podľa izraelského verejnoprávneho rozhlasu asi 20 náletov.

K leteckým útokom by sa mohla čoskoro pripojiť aj pozemná ofenzíva izraelskej armády. Povedal to izraelský minister obrany Ehud Barak. „Sme pripravení na všetko. Ak bude potrebné za účelom obrany nášho obyvateľstva nasadiť pozemné sily, urobíme to,“ citoval ministra jeho hovorca. Podľa niektorých izraelských médií dokonca už izraelská armáda pri hraniciach s Pásmom Gazy zhromažďuje pozemné jednotky.

Barak už v sobotu vyhlásil, že útoky na Pásmo Gazy budú pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, a že sa možno v nasledujúcich dňoch ešte zintenzívnia. Izrael útoky označuje za odvetu za neprestávajúce raketové útoky zo strany Hamásu. Hovorca izraelskej armády Avi Benajahu informoval, že sobotňajší masívny útok je len začiatkom celej operácie. „Toto je ešte len začiatok operácie, ktorú sme spustili na základe rozhodnutia bezpečnostného kabinetu,“ povedal. V súvislosti s útokom podľa neho nemá armáda vypracovaný žiadny konkrétny časový plán, bude trvať tak dlho, ako to bude potrebné.

Hnutie Hamás Izraelu prisľúbilo odvetu. „Vyzývame všetky jednotky, aby sa pomstili nepriateľovi,“ oznámil hovorca hnutia Fawzí Barhúm. Hamás bude podľa neho bojovať „do poslednej kvapky krvi“. Palestínski militanti vypálili v sobotu na izraelské územie desiatky rakiet, ich útoky si vyžiadali na izraelskej strane jednu obeť.

Izrael podľa stanoviska armády vopred pred útokmi varoval obyvateľov Pásma Gazy. Za prípadné obete medzi civilistami, ku ktorým môže dôjsť najmä ak sa militanti z Hamásu budú skrývať v civilných objektoch, je podľa izraelskej armády „zodpovedný len a len Hamás“.

Palestínčania odnášajú svojich blízkych.
Palestínsky chlapec hádže kamene do izraelských...
+10Členovia hnutia Fatah demonštrujú proti...
debata chyba