Merkelová: Za konflikt môže výlučne Hamas

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v súčasnom izraelsko-palestínskom vojenskom konflikte postavila na stranu židovského štátu, keď vyhlásila, že za eskaláciu napätia v Pásme Gazy môže vládnuce militantné hnutie Hamás, ktoré odstúpilo od prímeria a raketami ostreľovalo izraelské územia.

29.12.2008 13:30
Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata

Počas nedeľňajšieho telefonického rozhovoru Merkelovej s izraelským premiérom Ehudom Olmertom sa obaja „zhodli, že zodpovednosť za vývoj situácie v regióne nesie jednoznačne a výlučne Hamás“, povedal Merkelovej hovorca Thomas Steg. „Hamás jednostranne porušil dohodu o prímerí, opakovane vypúšťal… rakety na izraelských osadníkov a na izraelské územie a jednoznačne – a toto kancelárka zdôraznila – Izrael má právo na ochranu vlastných ľudí a územia,“ vyhlásil Steg a v mene kancelárky vyzval Hamás, aby prestal s raketovými útokmi, čím by sa skončili aj izraelské vojenské operácie.

Merkelová však Olmertovi zdôraznila, že musí urobiť „všetko možné“, aby sa vyhol civilným obetiam. Merkelová verí, že dlhodobý mier sa dá zabezpečiť len politickým riešením, dodal Steg. Izrael spustil ofenzívu v sobotu ako odpoveď na raketové útoky na pohraničné oblasti zo strany príslušníkov Hamásu. Ofenzíva si doteraz vyžiadala viac ako 300 obetí a ďalšie stovky ľudí je zranených.

debata chyba