Udalosti, ktorý hýbali svetom v roku 2008

Amerika volila zmenu: Americký sen Baracka Obamu sa začal touto vetou: "Neexistuje liberálna Amerika a konzervatívna Amerika, sú len Spojené štáty americké." Prejav plný nádeje mladého černošského senátora v roku 2004 prezidentské voľby Johnovi Kerrymu nevyhral, zrodil však hviezdu, ktorú nikto nečakal.

31.12.2008 21:22
Obama Foto:
Novozvolený americký prezident Barack Obama
debata

Syn bielej matky, ktorú opustil jeho kenský otec a ktorý prežil detstvo v Indonézii, slovami o zmene a nádeji nešetril ani potom. Očaril nimi milióny Američanov. Tí mu najskôr prekvapujúco dali prednosť pred Hillary Clintonovou a potom v prezidentských voľbách už podľa očakávania i pred republikánskym veteránom Johnom McCainom. Barack Obama sa stal prvým mužom tmavej pleti, ktorý bude Ameriku riadiť z Oválnej pracovne Bieleho domu.

Prírodné pohromy
Živelné katastrofy udreli najviac na Áziu. Dve najväčšie skazy sa odohrali v rovnakom mesiaci. V máji spustošil Barmu cyklón Nargis a zemetrasenie pochovávalo v čínskej provincii S'-Čchuan. Výpočet prvého nešťastia je 84 537 mŕtvych a 53 836 nezvestných. V druhom prípade prišlo o život alebo zmizlo bez stopy takmer 90-tisíc Číňanov.

Teror v BombajiSmrť prišla z mora, bolo to teroristické cunami. Pakistanskí radikáli, ktorí sa doplavili do Indie, v decembri spáchali v Bombaji útoky na dva luxusné hotely, železničnú stanicu a reštaurácie. Nechali za sebou 171 mŕtvol; teroristov odmietli pochovať, lebo podľa moslimských duchovných pošpinili islam. Zabijakom asi pomáhali aj osoby z indickej časti Kašmíru.

Odporný zločinBol to incest, aký nemá v rakúskych dejinách obdobu. Josef Fritzl, ktorý má teraz 73 rokov, v pivnici takmer štvrťstoročie väznil a znásilňoval svoju dcéru Elisabeth. Splodil s ňou sedem detí, jedno po pôrode umrelo a Fritzl ho spálil v kotli. Súd sa začne vo februári 2009, zvrhlému otcovi hrozí, že ho pošlú za mreže do konca života.

Putinov nástupcaKľúče od Kremľa naoko odovzdal kamarátovi a vypýtal si úlohu jeho pravej ruky. Rusi v marci zvolili za nového prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorého si za nástupcu vybral Vladimir Putin, pričom on si presadol do kresla predsedu vlády. Hoci Medvedev sa bráni podozreniu, že je iba Putinovou bábkou, o ich dvojzáprahu sa hovorí, že silnejšie ťahá premiér.

Vojna na KaukazeZ dlho otvorenej rany v Južnom Osetsku sa začala valiť krv. V auguste prišli ruské tanky na pomoc odštiepeneckému územiu, ktoré sa pokúšali dobyť gruzínski vojaci. Po uzavretí prímeria môže Tbilisi hovoriť o prehre – Moskva nielenže získala kontrolu nad Južným Osetskom, ale uznala tiež jeho nezávislosť, čo spravila aj v prípade Abcházska.

Castrov odchodChorobou vysilený Fidel Castro uznal, že oveľa lepšie sa cíti v posteli pre zotavujúceho sa pacienta ako v politickom kresle či za rečníckym pultom pred davom stúpencov. Kubánsky vodca, ktorý viedol krajinu takmer polstoročie, oznámil vo februári, že už netúži po nijakej funkcii, a tak moc nechal bratovi Raúlovi, ktorý ho od roku 2006 zastupoval.

Sloboda rukojemníčkyKo­lumbijskí agenti, ktorí prešli kurzom herectva, skončili 2 321 dní trvajúce zajatie političky Ingrid Betancourtovej, ktorá má aj francúzske občianstvo. Oslobodili ju trikom. Po tom, čo prenikli medzi povstalcov, presvedčili ich, že ich vodca súhlasil, aby Betancourtovú a ďalších rukojemníkov vrtuľník prepravil do iného tábora.

Sarkozyho sobášPo rozvode s druhou ženou potreboval iba šesť týždňov, aby sa zaľúbil do inej a potom uplynul necelý štvrťrok a s novou s láskou sa oženil. O najpozoruhod­nejšiu svadbu vo vysokej politike sa postaral francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý si vzal taliansku exmodelku a speváčku Carlu Bruniovú. Vo februári sa stala novou prvou dámou Francúzska.

  Prišla kríza, svetu tečie do topánok

Obávaná finančná kríza odštartovala naplno v polovici septembra, keď v USA začali padať na kolená viaceré obrovské investičné banky či poisťovne. Problémy finančných domov s „toxickými hypotékami“ sa zo zámoria preliali veľmi rýchlo aj do Európy a ostatných krajín sveta. Banky si prestali dôverovať a nechceli si ani navzájom požičiavať peniaze. Na burzách sa začala šíriť panika, prestalo sa obchodovať a firmy hlásili rekordné straty. Hodnota akcií sa prepadala a investori prišli o miliardy dolárov.

Svet zasiahla obávaná finančná kríza. Foto: Reuters
Burza, Čína Svet zasiahla obávaná finančná kríza.

Do hry vstúpili politici, ktorí odsúhlasili „záchranné balíčky“ bankám aj automobilkám a vyššie záruky za vklady ľudí. Celkovo napríklad USA sľúbili naliať do finančného sektora 700 miliárd dolárov (15,4 bilióna korún) a Európska komisia 200 miliárd eur (vyše 6 biliónov korún). Časť pomoci prichádza priamo v podobe peňazí, časť ako rôzne odpustky a výhody. Centrálne banky súčasne pumpovali do finančného sektora hotovosť. Viaceré ekonomiky sa však pre krízu dostali do recesie, teda ich hospodárstvo produkuje menej ako pred troma mesiacmi či rokom. Niektoré len prudko spomalili v tempe rastu.

Burzy
Svetové burzy sa otriasli v základoch. V októbri prišli firmy o stovky miliárd dolárov na hodnote vlastných akcií. Počas čierneho piatka 9. októbra nahlásili burzy od New Yorku cez Frankfurt, Paríž či Tokio rekordné straty a padli na niekoľkoročné minimá. Viedenská burza musela dvakrát zastaviť obchodovanie. Americké akcie sú najlacnejšie za päť rokov. Blížiaca sa recesia najväčších ekonomík môže burzy drať ešte dlho pri dne.

Krachy
Kríza pohltila na jeseň v USA takmer 160-ročnú investičnú banku Lehman Brothers, ďalšie skončili v rukách konkurentov alebo im na pomoc prišiel štát. Americká vláda čiastočne zoštátnila hypotekárne agentúry, do rúk politikov sa dostali aj veľké britské banky. Pomoc od štátu inkasoval napríklad aj belgický majiteľ ČSOB – banka KBC, rakúska Erste Bank vlastniaca Slovenskú sporiteľňu. Na záchranný balík čakajú americké automobilky, ktorým bez pomoci hrozí krach.

Autá
Kríza medzi prvými zasiahla automobilový sektor, ktorý sa už predtým zmietal v problémoch. Slabnúci záujem o autá prinútil aj tri slovenské automobilky k brzdeniu tempa výroby. Kia Motors a Psa Peugeot Citroen ohlásili, že zastavia rozširovanie, bratislavský Volkswagen chce do konca roka znížiť výrobu o desať percent. PSA aj Kia oznámili, že na budúci rok vyrobia rovnaký počet áut ako tento rok, čiže 200-tisíc. Pôvodne plánovali produkciu zvýšiť.

ZamestnávanieÚtlm ekonomík pritlačil k múru viaceré firmy v Európe aj na Slovensku. Podľa odhadov slovenskej vlády mohli do konca roka o prácu prísť asi tri tisícky ľudí. Odborníci hovoria o vyšších číslach, pretože ako prvé sa rušia zmluvné miesta živnostníkov či ľudí zamestnávaných cez agentúry. Tí v štatistikách nefigurujú a nevedia o nich ani úrady práce. Úsporné opatrenia tiež niektorých prinútia šetriť na platoch, do konca roka sa však škrty na výplatných páskach výraznejšie neobjavili.

NehnuteľnostiCeny nehnuteľností sa pred krízou šplhali do závratných výšok, vo viacerých krajinách však už bublina spľasla. Byty aj domy prudko zlacneli napríklad v USA či v Španielsku. Na Slovensku odborníci očakávali razantnejší pokles najmä pri cenách luxusnejších bytov. S cenovkami už išli dolu v Bratislave viacerí developeri a finančné skupiny, niektoré ohlásené projekty sú zatiaľ zastavené – nie je doriešené, či banky poskytnú peniaze na ich realizáciu.

Peniaze
Stúpla cena peňazí, banky sú pri požičiavaní opatrnejšie. Dostať sa k úverom je ťažšie, hoci sú výhodnejšie. Centrálne banky totiž ekonomiky podporujú znižovaním kľúčových sadzieb. Od nich sa odvíjajú úroky v komerčných bankách. Americká centrálna banka zrazila hlavný úrok z januárových 3,5 percenta na jedno. Európska centrálna banka sekla sadzbu z 3,75 na 2,5 percenta. Pôžičky by mali byť lacnejšie. Zároveň ale ľudia zarobia menej na vkladoch.

Ropa
Cena ropy bola ako na hojdačke. Výkyvy pri cenách benzínov, plynu aj tepla v priebehu jedného kalendárneho roka boli asi historicky najvyššie. V januári ropa prelomila hranicu 100 dolárov za barel (159 litrov). V lete vyliezla až na 147 dolárov a ku koncu roka spadla k 40 dolárom! Výsledkom bolo, že v lete stál na Slovensku liter benzínu 42 korún a na konci roka 29 korún. Ropa prudko zdražila aj plyn a teplo a zvýšila výdavky na bývanie.

Motory ekonomík
Kríza už dotlačila do recesie viaceré krajiny. S prepadom bojuje najväčšia európska ekonomika Nemecko, v útlme sú aj Taliansko, Írsko či pobaltské štáty, Island, donedávna jedna z krajín s najvyššou kvalitou života, je na pokraji bankrotu. Snaha vlád podporiť hospodárstvo miliardami eur ani znižovanie úrokov, zlacňovanie peňazí, centrálnymi bankami, zatiaľ nepomáha. Slovenská ekonomika sa zatiaľ ako tak drží, analytici však predpovedajú spomalenie.

debata chyba