Ukrajina kradne plyn určený pre Európu, tvrdia Rusi z Gazpromu

Zástupca hlavy ruskej spoločnosti Gazprom Alexander Medvedev obvinil Ukrajinu z toho, že kradne každý deň 35 miliónov kubických metrov ruského plynu určeného pre Európu. Podľa neho by mal Kyjev zaň zaplatiť. Medvedev to povedal po prílete do Prahy. Sem pricestoval na rokovania s Európskou úniou o spore jeho krajiny s Ukrajinou po tom, čo niekoľko členských štátov EÚ oznámilo zníženie dodávok zemného plynu z Ruska.

03.01.2009 16:17
Plynové potrubie - Gazprom Foto:
Pracovník Gapromu pri plynovom potrubí na meracej stanici neďaleko Kurska, na hraníciach Ruska s Ukrajinou.
debata

„Ak plyn z plynovodu určený na export a podzemné zásoby pripojíme k plynu, ktorý vzal Naftogaz bez akejkoľvek dohody, tak to presahuje 35 miliónov kubických metrov za deň,“ uviedol Medvedev pre novinárov. „Za všetok plyn, ktorý vzali, budú musieť zaplatiť,“ čím sa zvyšuje už existujúci dlh 600 miliónov amerických dolárov (viac ako 432 miliónov eur), povedal. Naftogaz poprel obvinenie s tým, že Rusi nedodali potrebné množstvo svojim európskym klientom. „Som tu, aby som sa stretol s masmédiami, predstaviteľmi a zastúpením EÚ a plne ich informoval o tom, čo sa deje, a aby som videl, ake možné opatrenia bude možné prijať pre vyriešenie krízy,“ dodal.

Ioan Rusu, riaditeľ rumunskej plynovodnej spoločnosti Transgaz, v piatok informoval rumunskú televíznu stanicu Realitatea TV o tom, že objem ruského plynu dovážaného do Rumunska plynovodom cez Ukrajinu poklesol o najmenej jednu tretinu. Pokles v množstve ruského plynu  Rusu vyčíslil na 30 až 40 percent. České predsedníctvo Európskej únie v piatok vyzvalo na „okamžité obnovenie“ neobmedzených dodávok ruského plynu do jej členských štátov po tom, ako zaznamenali pokles oproti očakávanému množstvu v Maďarsku a Poľsku. Mimoriadne zníženie objemu sa rovnako týka plynu dopravovaného cez Ukrajinu, ktorej Rusko na Nový rok úplne zastavilo dodávky.

Ukrajinci: Do 10 dní môžu nastať problémy pri dodávke plynu

Pri transporte ruského plynu do Európskej únie cez Ukrajinu by sa do 10 dní mohli vyskytnúť „veľmi vážne technické problémy“, vyhlásil v sobotu vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ energetiky. „Ak ruská strana neposkytne ďalší plyn (členským štátom EÚ), tak vtedy, asi o desať dní, môžu nastať veľmi vážne technické problémy,“ uviedol Bogdan Sokolovskij, predstaviteľ prezidenta Viktora Juščenka pre energetickú bezpečnosť. „Transport plynu môže byť v tom momente prerušený,“ povedal Sokolovskij novinárom na tlačovom brífingu dva dni po tom, ako Rusko prerušilo dodávky plynu pre Ukrajinu. „Nebude to naša chyba,“ dodal.

debata chyba