Tlač: Rusko diktuje, Ukrajina stráca, Európska únia už na Kyjev 'kašle'

Rusko diktuje v súčasnom spore o plyn podmienky Európe, ale dodávky suroviny zatiaľ neobnovilo. Dohoda medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou by mohla ukončiť konflikt, na ktorý doplatí Európou opustený Kyjev, napísali poľské denníky v komentároch k situácii okolo ruského plynu.

12.01.2009 14:02
Tlač, noviny Foto:
Ilustračné foto
debata

Európa opustila Ukrajinu tak ako Československo v roku 1938, napísal Dziennik. Ale ústupky voči Rusku sa v budúcnosti môžu Európe vrátiť ako bumerang, varoval v ukrajinský politológ Oles Donij. Moskva, ktorá chce mať vplyv na vnútornú európsku politiku, dokáže presvedčiť Brusel o svojej pravde. Kyjev už menej, aj keď kríza spôsobila, že rozhádaný prezident a premiérka hovoria konečne jedným hlasom.

Dohoda medzi EÚ a Moskvou stavia Kyjev do bezvýchodiskovej situácie, napísala Gazera Wyborcza. Rusko chce, aby Ukrajina doplácala z vlastného vrecka na tranzit do Európy. Pokiaľ tak neurobí, môže Rusko kedykoľvek dodávky prerušiť. Dohodou pokrytá Moskva potom opäť obviní Kyjev z krádeže plynu.

Plyn

Mirek Topolánek, premiér Českej republiky, ktorá aktuálne predsedá únii, sa už radoval, že konflikt zažehnal. Ukrajina, Rusko a Európska únia sa dohodli na rozmiestnení medzinárodnej misie, ktorá by mala monitorovať tranzit ruského plynu do Európy. Radovať sa ale môže Moskva, napísal denník. V skupine expertov sú totiž jej zástupcovia. Budú dohliadať na tranzit a monitorovať ukrajinské plynovody. Kyjev sa obáva, že je to inventarizácia predtým, než potrubie ovládne ruský energetický gigant Gazprom, upozornila Gazeta Wyborcza.

debata chyba