Izrael varoval obyvateľov Libanonu pred odvetou

Izrael telefonicky varoval obyvateľov južného Libanonu, že opakované raketové útoky smerom na územie židovského štátu ohrozuje ich vlastné záujmy. Reagoval tak na odpálenie troch rakiet spoza libanonských hraníc, čo vyvoláva obavy z možného otvorenia druhého frontu po Pásme Gazy, kde Izrael bojuje už 19. deň.

14.01.2009 16:32
debata

„Ľud Libanonu, odpaľovanie rakiet z južného Libanonu proti nevinným ľuďom v severnom Izraeli ohrozuje vaše vlastné záujmy,“ hovorí sa v jednom upozornení, ktoré spravodajskej agentúre AFP sprostredkoval tamojší korešpondent. V ďalšom upozornení sa hovorilo: „Toto je vyhlásenie štátu Izrael smerom k obyvateľom južného Libanonu. Ak dovolíte skupinám ako al-Kájda, alebo Hizballáh strieľať rakety proti nevinným obyvateľom severného Izraela, ako tomu bolo predtým, pamätajte na to, čo nastalo naposledy.“

Stredajšie raketové útoky z Libanonu nespôsobili žiadne obete. Hizballáh sa od nich dištancoval a naznačil, že by sa za nimi mohli byť menej známe palestínske militantné skupiny. Izrael bojoval s libanonskými milíciami Hizballáhu v roku 2006 v 34-dňovej vojne. Počas konfliktu vypálil Hizballáh na židovský štát viac než 4 tisíc rakiet. Boje si vyžiadali vyše 1 200 mŕtvych Libanončanov a okolo 160 obetí z radov Izraelčanov.

debata chyba