Putin: Od zmeny v Bielom dome netreba veľa očakávať

Ruský premiér Vladimir Putin vyhlásil, že zaznamenal "pozitívne signály" v súvislosti s nástupom nového prezidenta Spojených štátov amerických Baracka Obamu, varoval však pred "veľkými očakávaniami". Vyjadril sa tak počas návštevy Nemecka, kde rokoval o pretrvávajúcej plynovej kríze.

17.01.2009 21:23
Putin Foto:
Connie na prechádzke s manželmi Putinovcami. Putin svoju labradorku rád používal ako diplomatickú zbraň.
debata

„Volebnú kampaň sme sledovali veľmi pozorne,“ uviedol Putin pred redaktormi a novinármi v Drážďanoch. „Počuli a videli sme pozitívne signály, ktoré boli namierené voči nám.“ Ruský premiér pritom poukázal na Obamov prístup k plánovanej výstavbe amerických základní vo východnej Európe a očividnú pripravenosť USA odložiť začlenenie Ukrajiny a Gruzínska do Severoatlantickej aliancie. „Počuli sme a úplne s tým súhlasíme, že máme veľa spoločného, čo sa týka riešenia problémov súvisiacich s obmedzením pretekov v zbrojení,“ povedal Putin.

„Máme mnoho spoločných problémov, ktoré môžeme skutočne vyriešiť iba spoločne. To isté sa týka problémov na Blízkom východe, s Iránom, problémov s nešírením (jadrových zbraní) vo všeobecnosti.“ Putin však varoval pred nebezpečenstvom v podobe príliš vysokých očakávaní. „Som hlboko presvedčený, že najväčšie sklamania sa rodia z veľkých očakávaní.“ Ruský premiér sa preto zdržal akýchkoľvek predpovedí a vyhlásil, že Rusko počká na to, ako bude Obama plniť sľuby, ktoré vyslovil počas svojej kampane.

debata chyba