Taliban vyhodil do vzduchu školy v údolí Svat

Povstalci z pakistanského hnutia Taliban zničili štyri školy v oblasti Svat na severozápade Pakistanu. Bomby v školách vybuchli len niekoľko hodín po oznámení pakistanskej vlády, že v násilím sužovanej oblasti znovu otvorí školy, ktoré sa stali terčom militantného Talibanu.

19.01.2009 15:07
Zdemolovaná škola Foto:
Jedna zo zničených škôl, na ktoré zaútočili ozbrojenci Talibanu.
debata

Malebné údalie Svat bolo donedávna jednou z hlavných pakistanských turistických destinácií, kým tu v roku 2007 nezačali islamskí ozbrojenci bojovať proti bezpečnostným silám. Ich cieľom je zaviesť v oblasti striktnú verziu islamské práva šaríja.

Miestni obyvatelia uvádzajú, že ozbrojenci teraz prakticky kontrolujú celé údolie, ktoré leží 130 kilometrov severozápadne od Islamabádu. V pondelok v ranných hodinách povstalci vyhodili do vzduchu dve dievčenské a dve chlapčenské školy, povedal novinárom miestny vláčny predstaviteľ Šaukát Júsafzaj. „Útoky proti vojakom sú pochopiteľné, ale prečo ničia školy?“ pýtal sa. Školy boli uzatvorené v rámci zimných prázdnin a pri útoku nebol nikto zranený.

Rovnako ako afganský Taliban i pakistanská odnož tejto organizácie sa stavia proti vzdelávaniu dievčat a pred časom zakázali akékoľvek školy pre dievčatá a ženy v celom údolí Svat. Ozbrojenci zároveň pozerajú na školy ako na symbol vládnej moci a tvrdia, že armáda do škôl umiestňuje vojakov.

Ministerka informácií Šery Rahmanová v nedeľu povedala, že vláda chce zaistiť, aby sa všetky školy v údolí Svat otvorili 1. marca, keď končia zimné prázdniny. To však vyzerá skôr na zbožné želanie, upozorňujú analytici.

Ozbrojenci všetkých, ktorí sa im postavia na odpor, strieľajú, útočia na nich náložami alebo im stínajú hlavy. Mnohí z vládnych policajtov z údolia utieklo alebo jednoducho odmietajú nastúpiť do služby a pracovať za takýchto podmienok odmietajú aj učitelia, hovorí Júsgafzaj. „Snažím sa ich však presvedčiť, aby sa nebáli. Pochybujú, že ich vláda dokáže ochrániť,“ vysvetľuje.

debata chyba