Piráti v Somálsku prepustili tanker s 28 ľuďmi

Somálski piráti prepustili tanker Biscaglia plaviaci sa pod vlajkou Libérie, na ktorého palube zadržiavali takmer dva mesiace 28-člennú posádku, informovala v piatok mimovládna organizácia Ecoterra International.

23.01.2009 20:57
Piráti Foto:
Niekoľko somálskych pirátov skončilo v zajatí na palube vojenského plavidla, ktoré hliadkuje v Adenskom zálive.
debata

Piráti plavidlo uniesli 28. novembra. Na palube sa nachádzalo 25 Indov a traja Bangladéšania. Okrem posádky sa na lodi viezli aj traja ochrankári, Brit a dvaja Íri, ktorí však po napadnutí pirátmi skočili cez palubu. „Po uzavretí dohody bola Biscaglia s libérijskou vlajkou prepustená,“ uviedla Ecoterra International. Tanker, ktorý prevážal palmový olej, prevádzkuje spoločnosť so sídlom v Singapure, vlastník je registrovaný na Marshallových ostrovoch.

Pobrežné vody Somálska patria k najnebezpečnejším na svete. Oblasťou na pomedzí Červeného mora a Indického oceánu sa každoročne plaví okolo 20 tisíc lodí. Doteraz najväčším úlovkom pirátov bol saudskoarabský supertanker Sirius Star, ktorí prepustili za výkupné začiatkom roka. Medzi najvýznamnejšie stále zadržiavané lode patrí napríklad ukrajinské plavidlo naložené tankami. Somálsko nemá funkčnú vládu viac ako 17 rokov.

debata chyba